1. Uživajte u mirnom dnevnom boravku

Stvorite savršeno utočište u svom domu s dodatnim životnim prostorom u potkrovlju. Iako svi volimo vrijeme provoditi u druženju s članovima porodice ili prijateljima, vrijeme nasamo je jako dragocjeno. Neka namještaj bude ležeran: klasični kauč i jedinstvena akcentna fotelja u neutralnim bojama uz nekoliko super cool dodataka, kao što su otoman i tepih na ovom primjeru, pomažu da prostor uredite prema vašim željama i potrebama.

2. Naglasite zid od opeke

Ostavite jedan zid neobojen i izložite taj cigleni zid kako biste napravili stilsku karakteristiku koja izgleda posebno cool u potkrovlju s kosim plafonima. Ako cigle nisu u dobrom stanju, postoji veliki izbor tapeta koje će vam pomoći da stvorite isti izgled, pa nemojte misliti da je za ovakav efekat potreban komplikovan građevinski poduhvat.

3. Otvorite se ka balkonu

Glavna spavaća soba ove renovacije djeluje mnogo raskošnije zbog svog francuskog balkona s dvostrukim vratima, pažljivo dizajniranog oko drvene strukture zgrade. Ovo je posebno učinkovito u krovnom prostoru gdje bi moglo biti nezgodno postaviti krovne prozore ili badžu u nagib krova.

4. Neka konstrukcija bude fokus prostora

Vlasnici ove preuređene kočije uspjeli su ugurati ovo kupatilo u potkrovni prostor. Željeli su da stil kupaonice odražava naslijeđe zgrade, pa su originalnu drvenu građu sačuvali i otkrili, te obojili u bijelu boju za lagani, prozračni osjećaj.

5. Pretvorite usko potkrovlje u dječju sobu

Uobičajeno je da se potkrovlje pretvori u glavni apartman. Ali kada je taj prostor preuzak, možda je praktičnije pretvoriti ga u jednu ili dvije manje dječje spavaće sobe. Tada ćete moći reorganizirati sprat na kojemu su dječije sobe prije bile, i dobit ćete prostor iz snova za mamu i tatu.
Ovaj krevet je dovoljno širok da mala osoba može udobno spavati, a ispod je prostor za igračke. Za odrasle bi to ipak bio premalen prostor za spavanje.

6. Napravite svoje kupatilo iz snova

Obično nemamo priliku sanjati puno o svojim kupaonicama - ali možda bi vaš tavanski prostor mogao to promijeniti. Posvećujući čitav prostor savršenoj kupaonici za odmor i opuštanje, zaista se možete prepustiti uživanju u luksuzima poput kabine za tuširanje i umivaonika za dvoje.
Ne dopustite da vam drvene grede smetaju u stvaranju vaše savršene tuš kabine u potkrovlju. Upotreba jednog stakla bez okvira, koji drže dvije elegantne šipke od nehrđajućeg čelika, održava ovo kućište u stilu saune minimalističkim i neupadljivim. Odvod u nivou poda također je sjajan način da osigurate da ne izgubite dragocjenu visinu pod tušem.

7. Ostavite svoje potkrovlje otvorenim

Pažljivo razmotrite prostor koji imate. Ponekad je najbolje ostaviti potkrovlje otvorenim kako biste nadoknadili prirodno osvjetljenje tamo gdje ne možete uključiti velike prozore. Moglo bi se dogoditi i da imate sobu duple spratne visine koja bi imala koristi od impresivnog osjećaja mezaninskog dijela njenog prostora. To je jako atraktivan izgled s puno pozitivnih strana.
Ova spavaća soba ima kupaonicu nekoliko stepenica iznad nivoa soba, ali umjesto nje možete stvoriti prostor za spavanje iznad dnevnog boravka ili obrnuto.

8. Napravite ugradbeni skladišni prostor na nivou poda

Ponekad je nezgodno znati što učiniti s neugodnim niskom visinom između kosine krova i poda. Međutim, u ovoj elegantnoj kućnoj kancelariji iskorištena je do savršenstva. Prilagođeno rješenje uključuje ladice za papire i košare za povremeno korištene predmete.

9. Pretvorite ga u tinejdžersku jazbinu

Znamo da nije svaki tinejdžer ‘Kevin’ (prema onim poznatim skicama Harryja Enfielda). Ali i pored toga, oni vole svoj vlastiti prostor za druženje s prijateljima podalje od roditelja. Zato potkrovlje može biti savršena tinejdžerska spavaća soba.
Ovaj veliki prostor ima odvojeni prostor za sjedenje, odvojen garderober i modernu viseću stolicu koja maksimalno koristi visinu stropa.

10. Dodajte svom domu mirnu gostinsku sobu

Možda nije uvijek praktično staviti glavnu spavaću sobu u svoje potkrovlje, posebno ako imate vrlo malu djecu. Pa umjesto toga, zašto ga ne biste pretvorili u otmjeni prostor za goste koji možete redizajnirati kada djeca budu starija. Baka i djed ili prijatelji tada se mogu držati podalje od vaših malih ranoranilaca i uživati u mirnom noćnom snu.
Visoko potkrovlje ove kuće omogućilo je vlasnicima da stvore prostranu gostinsku sobu i još uvijek ostave malo prostora na krovu za odlaganje.

11. Iskoristite najbolje prirodno svjetlo

Ne dopustite da vas naizgled neugodan prostor zastraši. Ovdje su zidovi simpatično oblikovani kako bi propuštali što više svjetlosti kroz mansardni prozor. Prozori se protežu u obliku badže van krova i stvaraju dodatnu sobu. Međutim, tu je uključeno više posla i oni mogu biti skuplji od krovnih prozora.
Trebat će vam odgovarajući pristup stubištem s manjim dimenzijama, koji može zahtijevati traženje dozvole za izgradnju. Ali dodatni troškovi i rad mogu se isplatiti uz dodatnu vrijednost kojom će prostor doprinijeti kući.
Lijepa je ideja staviti skulpturalnu kadu blizu prirodnog izvora svjetlosti i uživati u pogledu dok se kupate. Pločice s teksturom raspoređene su tako da oponašaju drvene obloge i tako poboljšavaju izgled ovog kupatila u seoskom stilu.

12. Stubište zamijenite merdevinama

Ako je sve što tražite malo dodatnog prostora za pohranu u kompaktnoj sobi, zašto ne biste dodali čvrste ljestve za pristup potkrovlju iznad. To je sjajan način da maksimalno iskoristite neiskorišteni prostor, bez potrebe za izgradnjom skupih stubišta. To je i zanimljiva karakteristika prostora - ko ne bi uživao u malom kutku za skrivanje?

13. Pretvorite zabatni zid u akcent prostorije

Ne dopustite da vas sputavaju stropovi neugodnog oblika. Bilo da bojite mali dio zida ili cijelu sobu, koristite boje i uzorke da biste stvorili jedinstveni izgled. Boja prostora ima veliki utjecaj na cjelokupan osjećaj sobe - odaberite dublje, prigušenije boje u spavaćoj sobi za opuštajući osjećaj ili možda svijetle i jarke za savršen prostor u kojem ćete se osjećati energično.

 


www.idealhome.co.uk 

PODJELI: