Tražite li brz način za redizajn ili opremanje prostorije? Posvetite se potrazi za dobrim tepihom! Svestrani i estetični, tepisi pružaju vašem prostoru prijeko potrebni osjećaj kohezije, koordinacije i topline. Lako ćete se naći u iskušenju da tepih odaberete isključivo na osnovu njegovog izgleda, ali postoje i drugi važni faktori koje biste trebali uzeti u obzir prije nego što donesete odluku o kupovini ovog često skupog detalja.
Ako ste pretražili sve moguće internet članke za savjete o stilu tepiha, obliku, boji i materijalu, a odluka vam se idalje čini nedostižnom - ne brinite. Ovdje smo da vam pomognemo da naučite kako odabrati prostirku za pravi efekat koji će objediniti svaku prostoriju u vašem domu. Uz ovaj opsežni vodič za kupnju tepiha imat ćete sve informacije potrebne za odabir savršene podne prostirke za svaku sobu, jer ćemo odgovoriti na šest najbitnijih pitanja koja si trebate postaviti pri izboru tepiha, te detaljno približiti pet stavki koje će vam pomoći da lakše definišete kakav vam tepih treba.

Koji materijal najbolje odgovara namjeni?
Vrsta prostirke koja najbolje funkcioniše u bilo kojoj sobi ovisi o tome koliko se ta prostorija koristi. Planirate li dodati tepih na prometno područje, kao što je predsoblje ili hodnik? Razmislite o tepihu izrađenom od sisala ili jute. Izdržljivi i dugotrajni, oba materijala su dobri skupljači prašine i sposobni su izdržati svakodnevno trošenje. Prostirke od vune ili njezinih kombinacija također su kvalitetan izbor. Otpornost na mrlje i tkanje koje se lako čisti čine ih idealnim za igraonice ili dječje spavaće sobe. Ako želite dodati tepih mirnijoj prostoriji poput biblioteke ili spavaće sobe, potražite debeli čupavi ili ručno tkani tepih. Što se tiče prostorija s umjerenijim prometom, uključujući trpezariju, tanji tepih ili itison pružit će udobnost pod nogama, a pritom će se dobro nositi s učestalijim korištenjem prostora.

Ko koristi sobu?
Prije nego što se odlučite za neki tepih samo na osnovu boje i uzorka, odvojite malo vremena da razmislite i o njegovoj praktičnosti. Hoće li se ovaj tepih koristiti u domu starijih osoba ili nekoga sa smanjenom pokretljivošću? Držite se prostirke koja se ne gužva, jer smanjuje rizik od zapinjanja ili zaglavljivanja kolica. Ako uređujete dječju sobu, odlučite se za prostirku od pamuka, jer se lako čisti, ili prostirku koja je mekana i izdržljiva. Ako želite tepih kojemu je potreban minimalan trud za održavanje, umjesto pamučnog možete odabrati multifunkcionalnu polipropilensku prostirku. Mrlje neće prodrijeti kroz sintetička vlakna i moći će se obrisati spužvom. Zbog tehnološkog napretka u proizvodnji sintetičnih materijala, ove multifunkcionalne vani/unutra prostirke izgledaju jednako dobro kao i prostirke samo za zatvorene prostore - što ih čini iznimno pogodnim za porodične sobe, rekreacijske sobe, trosezonske sobe i druge prometne dijelove kuće.

Gdje je glavni prostor za sjedenje?
U dnevnim, obiteljskim sobama i trpezarijama, tepihe postavljajte kako biste definirali prostor za sjedenje unutar prostorije. Na primjer, ako je vaš glavni prostor za sjedenje kvadratni, odlučite se za pravougaoni tepih koji je pravilno orijentiran. Za manje prostore za sjedenje u dnevnoj sobi, poput centralnog rasporeda s kaučem i dvije fotelje, pobrinite se da je tepih dovoljno velik da se u potpunosti stane ispod svih komada namještaja na udaljenosti od zida najmanje 30 cm. Ako postavljate tepih ispod trpezarijskog stola, provjerite je li širok najmanje 2,5 m kako stolice ne bi spale s njega kad se izvuku. Ako soba nema prostor za sjedenje, poput spavaće sobe, razmislite o upotrebi uskih staza s obje strane kreveta. Ili, za malo drugačiji izgled, umjesto staza postavite ovalnu prostirku u podnožju kreveta. Okrugli tepih može biti vrlo efektan, posebno kada se koristi ispred vrata koja vode na balkon.

Koja je paleta boja prostora?
Mnogi dizajneri interijera kažu da je dobar tepih poput umjetničkog djela. Svijetla živahna boja ili zanimljiv uzorak učinit će prostor uređen u mirnijim nijansama poput sive i bež mnogo interesantnijim. Želite odvažan dizajn za svoj hodnik? Nema problema! Obzirom da je u hodniku smješten minimalni namještaj s kojim morate koordinirati tepih, možete se odlučiti za višebojni geometrijski ili cik-cak uzorak, pa i neki šareni apstraktni motiv kako biste hodnik učinili veselim i dinamičnim. Šta je sa sobama koje već imaju dovoljno boja, poput dječje sobe? U tom slučaju odaberite tepih u neutralnijim tonovima.

Koja mi je veličina tepiha potrebna?
Ulaganje u preveliki ili premali tepih može u potpunosti razoriti estetiku vašeg prostora. Zbog toga je prava veličina tepiha jedan od ključnih parametara o kojima morate voditi računa. Većina dizajnera interijera slijedi jednostavno pravilo: što je soba veća, to je veći tepih. Na primjer, ako razmišljate o dodavanju tepiha u prostranu porodičnu sobu, a vaša je vizija da sav namještaj sjedi na njemu, pođite od dimenzija najmanje 3,0 x 4,0 m, ovisno o rasporedu vašeg namještaja. Imajte na umu da bi barem prednje noge svih dijelova namještaja morale biti udobno smještene na rubovima tepiha. Ako imate manju dnevnu sobu, razmislite o tepihu veličine 2,5 x 3,0 m i stavite ga direktno ispod kafe stolića. Ako stavljate tepih u spavaću sobu, onaj koji je veličine 3,0 x 4,0 m savršeno se uklapa ispod bračnog kreveta, dok staze dimenzija 1,0 x 2,5 m mogu biti udobna prostirka uz ivice kreveta. Prostirka dimenzija 2,0 x 3,0 m može se koristiti u trpezarijama manjih stanova, stvarajući simetrični prostor za sjedenje s kvadratnim ili pravokutnim trpezarijskim stolom sa četiri stolice.

Treba li mi podloga za tepih?
Postoji nekoliko faktora koje morate uzeti u obzir kada odgovarate na ovo pitanje. Najvažnije je poznavanje poda kuće. Hoće li tepih biti u kontaktu s parketom od punog drveta? Ako je to slučaj, onda biste svakako trebali koristiti podlogu za tepih jer ona pruža izolaciju, upija udarce vašim stopama, čuva parket od grebanja i minimizira klizanje. Također je važno imati na umu da treba izbjegavati podmetače od gume, pjene, lateksa i PVC-a zbog trajnih oštećenja koja oni nanose završnoj obradi drveta. Također je neophodno da je podloga za tepih prozračna kao i sam tepih- tvrdi podovi koji nisu u kontaktu sa zrakom imaju tendenciju da promijene boju i sjaj. Ako se brinete hoćete li sve to zapamtiti kada odete u kupovinu, trebate znati da će većina podloga koje je sigurno koristiti na podovima od tvrdog drva biti označena kao takva, što znatno olakšava izbor. Želite li koristiti podlogu za tepih na itisonu? Samo naprijed. Ove podloge pružaju iste pogodnosti kao i kada su postavljene na parket, uključujući produženu trajnost itisona ispod tepiha. Obavezno obratite pažnju da kupite podlogu za tepihe izrađenu posebno za postavljanje na itisone. Korištenje podloge namijenjene parketu može oštetiti vlakna itisona i uzrokovati nelagodu dok hodate.

Koji je najvažniji faktor prilikom odabira tepiha?
U konačnici, vi znate šta je najvažnije za vas i vašu porodicu kada kupujete tepih. Iako postoje mnogi faktori koji igraju ulogu u vašoj odluci, poput cijene, veličine, boje i materijala, samo vi imate zadnju riječ u odluci. Pokušavate li ostati unutar budžeta? Razmislite o sintetičkom tepihu. Za one koji se žele počastiti skupljim tepihom, umjesto sintetičkog odlučite se za ručno tkani ili tepih od vune. Je li vaš fokus više na izgledu tepiha? Budite odvažni birajući kravlju ili ovčju kožu. Vašem ličnom ukusu najbitnija je udobnost? Debeli čupavi tepih je pravi izbor za vas.

 

A koji su to faktori koji definišu podne prostirke i razlikuju ih jedne od drugih? Ono što će možda napraviti razliku između kupovine tepiha i predomišljanja su osnovne karakteristike tih tepiha: veličina, stil, boja, uzorak, i vjerovatno najbitnije, materijal. U nastavku pročitajte najosnovnije o ovim karakteristikama kako biste mogli donijeti finalnu odluku.

 

Veličina i pozicija tepiha

Jedna od najčešćih grešaka koju kupci čine je odabir tepiha koji je premali za njihov prostor. Zapamtite, tepih nije nadopuna prostoru, on je fokalna tačka cijelog ugođaja. Premali tepih odgovarat će vašoj sobi poput hlača kojima su nogavice prekratke. Prevelik tepih će izgledati kao nezgodni polovnjak. Baš kao za kupovinu novog odijela, i za pronalazak tepiha najbitnija je odgovarajuća veličina i kroj.

Na svu sreću, da biste izbjegli pogrešno dimenzioniranje tepiha, nije vam potrebno oko sokolovo. Koristite krep traku da označite gdje ćete postaviti tepih i izmjerite dimenzije i površinu. U dnevnom boravku, prednje noge vašeg kauča ili fotelje trebale bi ležati na rubu tepiha kako bi upotpunio ansambl. U vašoj trpezariji trebali biste moći da izvučete stolicu od stola bez da zadnje nogice spadnu s tepiha. U spavaćoj sobi, vaša bosa stopala trebala bi imati meknu podlogu, bez obzira s koje strane kreveta ustanete.

Ovisno o tome gdje ga stavite, tepih će trpjeti različite obime habanja. Slijedite ove savjete po potrebi:

• Da biste svom tepihu pružili dug, lijep život, držite ga na ravnoj površini kako biste spriječili prerano oštećenje.

• Ako stavite podlogu ispod tepiha, spriječit ćete njegovo klizanje po podu, što je dobra ideja ako će vaš tepih držati velike komade nameštaja.

• Izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati da vam tepih vremenom izblijedi, pa ćete htjeti postaviti svoj tepih kako ne bi upijao zrake ili ga redovno okretati kako bi ravnomjerno izblijedio.

Pročitajte članak do kraja kako biste došli do praktičnih dijagrama za pravilno pozicioniranje tepiha u različitim prostorijama vašeg doma.

 

Materijali tepiha

Sigurno će materijal vašeg tepiha uticati na njegovu cijenu i kvalitet. Ali prije svega, prioritet pri odabiru tepiha trebao bi biti odabir materijala koji će se slagati s vašim svakodnevnim životnim navikama.

Djeca i kućni ljubimci čine da se tepisi brže troše, zato odaberite vlakno tepiha koje je izdržljivo i lako se čisti, poput vune ili sintetike. Kao općenito pravilo, što su dulja vlakna, luksuzniji će djelovati vaš tepih. Dakle, ako vam mobitel stalno ispada ili volite gledati filmove potrbuške na podu, potreban vam je gusti tepih za vrhunsku mekoću.

S druge strane, ako imate članove porodice sa štapovima, hodalicama ili invalidskim kolicima, tanji tepih će biti pravi izbor kako se ne bi gužvao ili prevrtao na ćoškovima. Oni koji imaju alergiju morat će biti posebno oprezni u vezi sa vlaknastim prostirkama, pa će možda isprobati organsko tkanje od jute ili morske trave. Međutim, mijenjanje i najmanjih navika, poput skidanja cipela kada dođete kući, takođe će umanjiti količinu prljavštine koju ćete kasnije morati čistiti.

Što više znate o prednostima i nedostacima svakog materijala za prostirku, sretniji ćete biti s kupovinom tepiha. Bez obzira na to koji tip tepiha imate, malo brige i pažnje održavat će vaš tepih u dobroj formi dugo vremena.

 

Stilovi tepiha

Najteži dio odabira tepiha je pronalazak stila koji ne samo da odražava vašu osobnost, već se i dobro slaže s ostatkom vaše sobe i namještaja. Izbori su naizgled beskrajni! Čvrstih i brzih pravila oko odabira stila tepiha nema, ali mnogi dizajneri preporučuju da tepih treba oponašati oblik sobe, neki ključni dizajnerski element ili komad namještaja.

Na primjer, glatki metalni kafe stolić dobro se kombinira s tvrdim tepihom od sisala ako želite postići zanimljiv industrijski ugođaj. Ako krenete u suprotnom smjeru, postavljanje nekoliko ručno tkanih manjih tepiha osigurat će vašem domu neobičnu boho atmosferu.

Vjerojatno se vaš životni stil i željeni dizajn neće savršeno podudarati. Poznavanje vaših glavnih prioriteta, poput trajnosti, lakoće čišćenja, troškova ili udobnosti, pomoći će vam da suzite svoje izbore u odabiru savršenog stilskog tepiha.

 

Dizajnerski uzorci

Dizajn nije uvek instinktivan, pogotovo kada je u pitanju odabir dezena tepiha. Čudni dezen ili loša kombinacija boja može učiniti da vaša soba izgleda kičasto i bezukusno. Kako biste si olakšali odabir uzorka tepiha koji nadopunjuje vaš drugi namještaj i ukrase, koristite ove jednostavne strategije.

Ako su vaši zidovi i namještaj neutralni, pokušajte sa tepihom kompleksnog dezena kako biste prostoru dodali malo energije. Krpeni tepih ili organske šare unijet će odvažne boje i oblike u vaš veseli prostor. Za više zrelosti prostora isprobajte uzorak tepiha s orijentalnim ornamentima, poput ćilima s perzijskim, kilimskim ili marokanskim motivom.

Ako su vaši zidovi ili namještaj šareniji ili imaju neki dezen s velikim tiskom, pokušajte prostirku s suptilnim, tonalnim uzorkom. Ne želite da se velike površine u prostoriji bore za pažnju. Pronađite ljepotu u jednostavnosti. Klasičniji jednobojni ili prugasti tepih i dalje će moći upotpuniti estetiku bez da predstavlja fokalnu tačku prostorije.

 

Boja tepiha

Odabir boje tepiha sličan je odabiru boje za zid. Tamni zidovi, namještaj i prostirke mogu učiniti da mala soba izgleda još manja, dok svjetlija paleta može vizualno otvoriti isti prostor.

Ako vam treba tepih koji može izdržati povremeno proljevanje kafe ili dječiju nakon igre u kišnim lokvama, odaberite tepih s tamnijim nijansama. Tamnije boje skrivaju nered koji život ostavlja za sobom.

Za sjajne, raskošne enterijere potražite ručno vezene tepihe prirodnog pigmenta. Indigo dhurrie ili bogati, bordo damask tepih izgledat će kao da su njihove boje dobivene iz tropskih biljaka.

Ako više volite prostirku s grubim planinskim tonovima ili spokojne obalne nijanse, možete se opredijeliti za tepihe u zemljanim tonovima. Tepih s tako suptilnom, neutralnom paletom je poput praznog platna, pored kojeg možete koristiti jastuke, svjetiljke, ukrasne deke i druge dodatke kako biste unijeli boju u sobu.

Još jedna taktika koja će stvoriti objedinjen i kohezivan izgled je slaganje boje vašeg tepiha s postojećim akcentnim bojama u sobi. Ako odaberete ovu rutu, dodatnu opremu možete lako mijenjati kako se mijenjaju godišnja doba ili trendovi.

 

U nastavku možete pogledati dijagrame koji vam mogu olakšati određivanje veličine i oblika tepiha u skladu s prostorijom koju opremate.

 

 

OZNAKE:
PODJELI: