Održavanje i njega bonsai stabla

Bonsai je nastao prije mnogo hiljada godina u Kini, a zadnjih 500tinjak godina usavršili su ga u Japanu. Bonsai u doslovnom prijevodu znači stabalce u posudi. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno mnogo više od same hortikulturne vještine, a velik je naglasak na umjetničkim sklonostima samog uzgajivača. Osnovni princip je uzgojiti minijaturno stabalo koje ima sve karakteristike te biljne vrste u "normalnoj" veličini u prirodi.

Danas se već uzgojeni i formirani bonsai može kupiti u mnogobrojnim vrtnim centrima. Nakon toga potrebno ga je pravilno održavati pa evo nekoliko bitnih segmenata uzgoja i održavanja bonsaia:

Bonsai način uzgoja obuhvaća veliki broj biljaka
Bonsai način uzgoja obuhvaća veliki broj biljaka

Zalijevanje

Najčešći razlog propadanja bonsai stabla je nepravilno zalijevanje. Dinamiku zalijevanja uvelike određuju uslovi poput vlažnosti, stepen zadržavanja vlage u lončanici, klimatski i vremenski uslovi te veličina posude. Bonsai stabalce treba zalijevanje svaki ili svaki drugi dan, ali nikad ne smije biti natopljeno vodom.

Gnojenje

Umjetno gnojivo topivo u vodi obično se koristi svaka dvije do četiri nedelje dok je biljka u fazi rasta i razvoja. Gnojivo je najbolje upotrijebiti nakon zalijevanje kako ne bi oštetilo korijen biljke.

Bonsai drvce ima sve karakteristike odraslog, velikog drva
Bonsai drvce ima sve karakteristike odraslog, velikog drva

Presađivanje

Bonsai stabalce potrebno je presađivati svake dvije do tri godine, a to ovisi o razvoju biljke i veličine posude. Ako planirate presađivati svoj bonsai, uradite to u fazi mirovanja, tj. u razdoblju od kasne jeseni do ranog proljeća. Mlađe biljke je dovoljno presađivati svake dvije godine, a starije jednom u četiri godine. Nakon presađivanja stabalcu ne dodajite gnojivo barem tri do četiri nedelje.

Obrezivanje

Kako bi bonsai stabalce ostalo minijaturno obavezno ga se mora obrezivati i oblikovati. Na proljeće obrezujte najsnažnije grančice, a kako stabalce ne bi oslabjelo ne smijete ih sve obrezati.

Kod uzgoja bonsaija, uz obrezivanje krošnje jako je važno i obrezivanje korijena. Krošnja uvijek ima prostora za novi rast, no kod korijena prostor je ograničen.

Jedno je od okvirnih pravila pri obrezivanju korijena da se u jednom presađivanju ne odstrani više od trećine korjena.

Oblikovanje se vrši tzv. ožičavanjem, tehnikom kojom se na grane pažljivo, u pravilnim razmacima, omata žica koja će držati granu u željenom smjeru. Žica koja se nanosi na granu u pravilnim razmacima služi kao udlaga, kalup jer se tako omotana grana može pažljivo savitii, nakon čega će i ostati u željenu položaju što joj omogućuje čvrstoća žice. Nakon šest mjeseci žica se skida kako grančice ne bi rasle oko žice.

uredisvojdom.com

OZNAKE:
PODJELI: