Mali stanovi često su sinonim za natrpan i tijesan životni prostor. Ali dizajneri enterijera se već nekoliko decenija s posebnom posvećenošću bave mini domovima i novim načinima za maksimiziranje prostora i postizanje efekta prostranosti čak i kada to u stvarnosti nije tako.
U nastavku vam donosimo četiri moderna stana opremljena u odvažnom minimalističkom stilu u kojima su arhitekti 30 do 50 kvadratnih metara magično pretvorili u ugodan i svijetao prostor savršen za mladi bračni par ili dva studenta.

 

1. Men in Black stan
• Arhitekti: XS Studio for compact design
• Lokacija: Tel Aviv, Izrael
U svojih 44 m2 Men in Black stan je sve što je jednom mladiću potrebno: Odvažna i bezvremenska crna primijenjena na gotovo sve elemente namještaja, jednostavan geometrijski stil prožet kroz ukrasne elemente poput čeličnih merdevina i rotirajuće vješalice za kapute. Detalji su uglavnom odabrani u crnoj ili bijelog boji, što će kupovinu novih ukrasa kada ukućani požele osvježenje učiniti iznimno jednostavnom jer se u ovakav enterijer uklapa svaka boja.


Kako vi možete udahnuti svježinu i britkost Men in Black stana u svoj dom? Okrečite jedan zid dnevnog boravka u crnu boju ili nabavite tamno sivu grafičku tapetu da biste postigli prijeko potrebni i interesantni kontrast koji će odvratiti pozornost od činjenice da je stan mali. Možete i naručiti da se po mjeri izradi komoda ili polica od poda do plafona koja će biti jednostavna i lišena detalja. Tako ste napravili svojevrsni umjetni zid koji nije oduzeo mnogo dubine prostora, ali je sakrio većinu stvari koje su bile na otvorenom i činile da se stan doživljava prenatrpanim.

 

2. The Folded Apartment
• Arhitekti: More Design Office
• Lokacija: Shanghai, Kina
Ovaj stan je za podneblje jugoistočne Azije čak i prilično prostran. Površina od 50 m2 omogućila je ovom stanu da ima i dodatnu spavaću sobu, koja je odijeljena od ostatka stana sklopivim staklenim vratima i odignuta na mali podest. Ovako je stan dobio novu luksuznu dimenziju i tematski odvojio cjeline stana na javni i intimni prostor. Kontrast i dinamika prostora nisu postignuti bojama, već materijalima. Umjesto neke jarke boje koja će brzo umoriti oči, pored bijele boje pojavljuje se svijetlo drvo koje, osim što čini prostor širim, također odmara duh i tijelo asocijacijom na prirodu koja u ovako velikom gradu uvijek oskudijeva.


Kako napraviti ovako malen prostor ugodnim i luksuznim? Potrudite se da je sva stolarija i namještaj izrađeni u jednoj klasičnoj i jako svijetloj boji, i u jednoj nijansi drveta. Tako ćete odati dojam da je sve jako skupo izrađeno, i unikatno, a ujedno će prostor biti mnogo svjetliji što će stvoriti iluziju da je veći nego što zaista jeste.

 

3. Mali stan u parizu
• Arhitekti: Richard Guilbault
• Lokacija: Pariz, Francuska
Ova garsonijera je smještena u tek 30 m2, što se može činiti kao premalen prostor za ugodan život. Ono što karakterizira ovaj stan su neutralne boje svog namještaja i zanimljiv dodatak tirkizne i žute u vidu jednog zida i jedne fotelje. Ovdje su svi sadržaji koji vam mogu trebati sadržani u centralnom dijelu stana, gdje kuhinja i dnevni boravak imaju podjednaku važnost, ali su ukomponirani na savremen način koji omogućava kuhinji da bude ugodna, a dnevnom boravku da bude koristan.


Kako ujediniti ugodno s korisnim na tako malom prostoru? Pobrinite se da je stil kuhinje sličan stilu namještaja u dnenvom boravku, neka uređaji budu i lijepi, kako bi i oni mogli biti dio enterijera. Monotoniju razbijte jeftinim dodatcima poput kuhinjske vage ili zanimljivih lustera u centralnom dijelu prostoriju.

 

4. Liberdade apartments
• Arhitekti: Todos Arquitectura
• Lokacija: Liberdade, Brazil
Ovaj stan je u 48 m2 ostvario ono što mnogi domovi ne uspijevaju u stotinama kvadratnih metara površine, s jako malo ormara i skrivenih ladica stan idalje nije natrpan detaljima, ukrasima i kuhinjskim alatima, a ujedno izgleda iznimno luksuzno. Tajna je u minimalističkom načinu života koji omogućava rasterećenje životnog prostora. Zbog toga su ukrasni detalji pomno birani kako prosto ne bi djelovao sterilno, a dio kuhinjskih elemenata je otkriven kako bi se osjetilo da se kuhinja koristi i da je pri tome iznimno praktična jer je korisniku sve pri ruci.


Kako postići luksuzni minimalizam? Uzmite si jedan vikend i bez imalo žaljenja pobacajte sve stvari koje duže od godinu dana niste koristili, nego ste ih samo prebacivali iz jedne kutije u drugu. Riješite se onog rasklimanog ormara ili okrnjene komode i ostatak stvari koje koristite jednostavno ostavite na priručni stolić ili za njih instalirajte lebdeću policu na najvećem zidu u prostoriji.

 

OZNAKE:
PODJELI: