Mašine za pranje veša

Energetske ocjene mogu se razlikovati od jednog modela do drugog. Od 2014. godine mašine za pranje veša imaju ocjene od A do A +++, a modeli prije 2014. ocjene od D do A +++. (Zbunjujuće, zar ne?)
Svaka energetska naljepnica sadržavat će dvije ocjene, jednu za ukupnu potrošnju energije i jednu za učinkovitost centrifuge.
Da biste poboljšali efikasnost mašine za pranje veša bez nadogradnje, smanjite temperaturu na kojoj perete i upalite je tek kad se napuni. Ako vaša mašina za pranje veša ima ekološku postavku na programatoru, to će također pomoći u poboljšanju njene efikasnosti.
Ispod je primjer energetske naljepnice za mašine za pranjeveša s objašnjenjem šta svaki odjeljak prikazuje:


Sušilice za veš

U pravilu, bilo kojem uređaju koji zagrije nešto poput sušilice ili bojlera treba više energije za rad.
Sušilica s ocjenom A ili većom trošit će u prosjeku 130 do 180 KM energenata godišnje. Dok bi vas sušilica s ocjenom C umjesto toga mogla koštati oko 220 KM godišnje. Dakle, ako uvijek koristite sušilicu, možda bi bilo praktično provjeriti njenu energetsku naljepnicu.
Energetska naljepnica slična je oznaci perilice za veš, ali uključuje dodatne informacije kao što su:

Energetska efikasnost sušilice za veš

 

Frižideri i zamrzivači

Frižideri i zamrzivači su uključeni 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, pa ima smisla osigurati da budu što efikasniji. Od 2012. godine, svi novi hladnjaci i zamrzivači moraju imati minimalnu ocjenu A +, a stariji modeli će vjerovatno imati ocjenu od A do G.
Ocjene frižidera i zamrzivača razlikuju se od ostalih proizvoda bijele tehnike jer hlade stvari. Ocjena energetske efikasnosti temelji se na njihovoj veličini, a ne na potrošnji kWh.
To znači da što je veći frižider, to će trošiti više električne energije. Ako imate manju porodicu i trebate zamijeniti hladnjak ili zamrzivač, moglo bi biti učinkovitije kupiti manji model s ocjenom B, a ne veliki model s ocjenom A.

Energetska efikasnost frižidera/zamrzivača


Perilice posuđa

Mašine za pranje posuđa mogu biti jeftiniji nego što većina ljudi očekuje. Hoćete li ručno prati posuđe ili koristiti mašinu za pranje posuđa kako biste uštedjeli energiju i vodu, ovisi o različitim faktorima.
Za samostalnu osobu ili malu porodicu možda bi bilo praktičnije prati posuđe ručno ili kupiti manju perilicu posuđa.
Ako imate veliku porodicu (ili često imate goste), perilica posuđa može biti korisna. Ako je pravilno ugradite i koristite bilo koje ekološke postavke koje ima, troškovi mogu biti niski.
Sve nove perilice posuđa imaju standardnu ocjenu A ocjene čišćenja, pa to više nije na energetskoj naljepnici. Ali, naljepnica sadrži i druge informacije poput:

 

Pećnice / šporeti

Pećnice na plin i električne pećnice imaju zasebne oznake energetske efikasnosti. Iako su plinske peći malo jeftinije za rad (uštedite 30ak KM godišnje), često se preferiraju električne peći.
Samo pećnica (i napa kao odvojen uređaj) imat će energetsku oznaku. Šporeti obično nemaju naljepnicu, pa može biti teško reći koliko su učinkoviti.

Energetska efikasnost pećnice/šporeta

 

Usisivači

Postoje tri različite vrste usisivača; oni koji su za opće namjene, za tvrde podove i za tepihe. Svaki dolazi sa svojom energetskom ocjenom.
Usisivači s ocjenom „A“ vrlo su učinkoviti i imaju visoke performanse, tako da mogu znatno smanjiti vrijeme čišćenja. No, vrijedno je napomenuti da što se tiče usisivača, veća potrošnja u kWh ne znači uvijek veću snagu usisavanja. Na to utječe puno faktora.
Najkorisnija ocjena na energetskoj naljepnici usisivača je količina prašine koja se ponovno ispušta u zrak (br. 2 na donjoj slici). Ako ste osjetljivi ili imate alergije i probleme s disanjem, potražite model s ocjenom A.

Energetska efikasnost usisivača

 


www.greennetworkenergy.co.uk

 

PODJELI: