Dok uživamo u posljednjim toplim zrakama sunca ovoga ljeta, polako se pripremamo za hladnije dane. Sređujemo vrt i planiramo kako zaštititi sadnice do proljeća, izbacujemo nepotrebne, oronule i izblijedjele komade namještaja i ukrase, čistimo i provjetravamo prostorije dok još možemo otvoriti prozore bez da se zaledimo, sve to radimo kako bismo što lakše prebrodili tmurne jesenje i zimske dane.

Lagani materijali i ljetne boje ustupaju mjesto mekim i raskošnim tkaninama, kao i nježnoj zemljanoj toploj paleti koja se unutar doma bori s hladnoćom izvana. Bilo da kupujete novi komad namještaja, ili samo želite prilagoditi svoj omiljeni komad, idealno rješenje za ugodan i moderan prostor ove jeseni su pletenine. Baš kao što i mi oblačimo pletene veste, džempere i umotavamo se u tople deke i šalove, tako i naš prostor zavrjeđuje malu promjenu koja će vam pokloniti osjećaj topline i bliskosti dok stvara vizuelni raj svojim valovitim grubim teksturama.

Pleteni nameštaj je kao stvoren za jesen jer je dovoljno udoban i mek da stvori vrhunsku atmosferu u prostoru. Dizajnirani komadi pletenog nameštaja imaju nevjerovatnu moć ispunjavanja enterijera toplinom, jer umjesto strogih linija poseduju isprepleteni dezen dopadljiv oku i lako uklopljiv u širi spektar stilova.

Od lampi, pa sve do sofa, uz nevjerovatno privlačne stolice, otomane, taburee i ležaljke, ponuda pletenog nameštaja je fantastična. Među njima možete da nađete komade koji odgovaraju potrebama vaše spavaće, dnevne ili radne sobe, kao i trpezarije, kuhinje i terase. Bez obzira je li to namještaj za otvorene ili zatvorene prostore, on je stvoren da inspiriše i pruži vam priliku da zaista uživate u hladnijim danima koji nas očekuju.

Sakupili smo za vas u našoj galeriji pregršt primjera pletenog nameštaja, od kojih ako ste dovoljno vješti sa pletivom i iglama, pojedine komade možete i sami napraviti, ili vaš postojeći nameštaj u ovom stilu nadograditi. Drugi vam mogu poslužiti kao inspiracija za pronalaženje savršenih detalja koji će zagrijati atmosferu u vašem domu. Zamislite sebe kako sjedite u udobnoj mekoj pletenoj fotelji, i čitate omiljenu knjigu dok napolju pada kiša. Savršeno.

Klasična trpezarijska stolica minimalističkog dizajna odjednom postaje fokus prostora kada dobije strukturu i toplinu pletenine.

Pletene prostirke u bilo kojoj boji prebačene preko kauča ili fotelje unijet će toplu jesensku atmosferu za samo dio cijene koju biste platili da mijenjate cijeli komad namještaja.

Ako imate višak slobodnog vremena, možete u pleteninu obaviti mnogo više od samo jednog komada namještaja, napravite cijeli kutak svojom udobnom oazom za bijeg od hladnoće.

Još jedan povoljan način za unošenje tople atmosfere u prostor su pleteni taburei - u bilo kojoj boji i dezenu, oni će zaokružiti svaki enterijer svojom jedinstvenošću.

Pletena klupa mogla bi biti savršen uvod u udobnost vašeg doma ako se postavi tamo gdje je najpotrebnija - u hodniku.

I dječije igračke mogu poprimiti topliji osjećaj, ujedno su i mnogo zdravija alternativa sintetičkim plišanim igračkama.

Ako boju pletenine uskladite s još nekom dominantnom bojom unutar svog prostora, napravit ćete dinamičan ali svejedno kohezivan efekat umjerenosti i stila.

Ako istu teksturu pletene prostirke primijenite na nekoliko različitih mjesta, uvezat ćete te elemente mnogo efikasnije i pogled neće bježati samo na jedan detalj već ćete se diviti cijeloj prostoriji odjednom.

Ako imate mnoštvo savremenog minimalističkog namještaja i bojite se da je vaš prostor previše jednoličan i sterilan, pletenina u orijentalnom uzorku s veselijim bojama napravit će razliku od prostora bez duše do istinskog osjećaja pripadnosti.

Ponekad upravo te minimalističke komade trebate začiniti kontrastnim uzorkom umjesto da dodajete nove elemente, posebno ako je prostor mali.

Ponekad je pletenina sastavni dio nosive konstrukcije komada namještaja, u tom slučaju riječ je o fabrički izrađenom pletenom namještaju koji je jednako efektan kao i uradi sam varijante.

Ako mislite da je u prostoru jedna pletena tekstura dovoljna, ukoliko pravilno uskladite boje i dezene, možete ih kombinirati i više za dodatno utopljavanje kada dođu hladnije noći.

Pletene presvlake za namještaj su također i vrlo praktične, osim što su lijepe - svoj skupi komad namještaja tako možete sačuvati od fleka ili habanja.

Pleteni mekani tabureići natjerat će vas i vašu porodicu da se skupite uz kamin i sjednete mnogo bliže jedni drugima kako biste se osjećali baš kao kod kuće.

Pleteni tabureić može poslužiti i samo kao ukras, ne mora svaki komad namještaja imati posebnu funkciju - dozvolite sebi luksuz kupovine radi atmosfere, a ne samo zbog njegove koristi.

Ukoliko ne znate kako unijeti dašak boje u prostoriju bez da preopterećujete prostor, pravi izbor je korištenje jarkih kontrastnih boja na manjem komadu namještaja koji se može lako pomjerati i tako skloniti kada smeta a vratiti kada je potreban.

Uvežite kompletan prostor u jednu cjelinu tako što ćete pažljivo birati boju koja se već pojavljuje u vašoj prostoriji - tekstura pletenine će biti dovoljna da istakne izmijenjeni komad namještaja.

Ako ne možete naći vunicu ili konac u boji koja preovladava u vašoj prostoriji, neutralne boje poput bijele, sive, crne i bež su nepogrešiv izbor.

Ako želite malu a efektnu investiciju za redizajn svog životnog prostora prije jeseni, okrenite se priručnim stolcima kojih možete poredati nekoliko u prostoriji - ovako imaju i korist ako vam dolazi više gostiju, ali su i dio kompozicije koja vašu kuću ili stan čini domom.

Pletenina se ne zadržava samo na sjedećem namještaju i u obliku prostirki - budite jedinstveni i inovativni tako što ćete isplesti presvlake za najneočekivanije predmete u kući, poput lustera, stolne lampe ili vješalice za kapute.

PODJELI: