Možete početi sakupljati svoj kompost tako što ćete prvo kupiti kantu ili izgraditi djelomično zatvoreni prostor za nasip. Otpalo lišće sprečava dolazak svjetlosti i zraka do biljaka na zemlji, pa je sada pravo vrijeme da se pozabavite grabljama. Nastavite plijeviti i nježno obrađujte oko sadnica, ali odolite iskušenju da sprovedete generalno čišćenje vrta. Redovno uklanjajte osušene cvjetove kako biste produžili sezonu cvjetanja biljaka i potaknuli posljednji cvat u kasnu jesen.

Koje biste još poslove u vrtu trebali raditi u oktobru?

1. Sadite lukovice koje cvjetaju u proljeće

Popularnim sortama proljetnih lukovica, poput narcisa i tulipana, trebaju sunčana, suha mjesta kako bi rasle, pa poželjno je saditi na područjima s većom količinom sunca. Jedne su od najlakših i najisplativijih vrtnih biljaka za uzgoj. Kada sadite u gredice, umiješajte kompost u zemlju kako biste osigurali bogate hranjive sastojke da lukovice počnu cvjetati.
„Slobodno sadite proljetne lukovice u žardinjere, ali obratite pažnju da kompostu više odgovara da bude vlažan nego mokar“, savjetuje Steve Guy, direktor marketinga firme Outdoor at B&Q. „Iako nam dani bivaju sve kraći i svjetla je sve manje, popularni odabiri poput narcisa i tulipana trebaju suha sunčana mjesta.“

 

2. Dajte svom travnjaku malo ljubavi


Ovaj je mjesec povoljan trenutak za razmišljanje o travnjaku, vjerovali ili ne. Kako kaže Steve Guy: „ako planirate posaditi svježu travu, oktobar i novembar su najbolji mjeseci za to. Smanjite košnju i dok lišće postepeno počinje padati, pobrinite se da ih redovno čistite sa travnjaka kako biste spriječili da požuti - puhač lišća ili vrtni usisavač dosta olakšavaju ovaj posao.“

 

3. Napravite vlastiti kompost


Sakupite sastojke, pomiješajte ih, stavite u posudu i kuhajte dok se ne zagriju i sjedine. Potpuno natovarena gomila komposta sama se priprema. Pokušajte dobiti uravnoteženu mješavinu mokrih sastojaka (lišća, isječaka i kore od povrća) i suhih elemenata poput drvenog pepela i zgnječenih novina. Nanesite na plastični lim i pomiješajte vrtnom vilicom, a zatim spakujte u kantu za kompost. Nakon 9-12 mjeseci imat ćete bogati, mrvičasti kompost za hranjenje biljaka i obogaćenje tla.

 

4. Oberite i obrežite voćke


Uberite trule plodove koji će proširiti bolest ako se ostave na drvetu. Kada se voćka pravovremeno oreže, prinosi su konzistentniji i plod je kvalitetniji. „Skupite prokule, prasu, krompir, mrkvu i tikvice, i spremite ih za jesenske supe i tople večere“, savjetuje Steve Guy iz B&Q. „Za bilo koje druge kasne korijenske usjeve ili salate, uložite u runo ili pokrivače kako bi bili suhi i topli. Zemlja je postala jalova i tvrda? Odradite predezimsko kopanje tamo gdje ima golih dijelova zemlje, miješajući sa zemljom organske tvari poput stajnjaka od konja ili kokoši.“

 

5. Maksimalno iskoristite last minute boju


„Imajući na umu mračne dane, možete saditi zimske i proljetne biljke čije boje će podiati raspoloženje“, sugerira Steve. „Ciklame mogu izgledati nježno, ali snažan su izbor čak i za oštra podneblja. Šarene s baršunasto mekim laticama, maćuhice cvjetaju mnogo više od drugih zimskih biljaka i bez previše problema podnose zimski vjetar i kišu.

 

6. Sadite ukrasno drveće


Za početak istražite koliko će visoko biti drvo kad potpuno sazrije. Veliko drvo poput hrasta, bukve ili kestena u vrtu koji je premali za njega dominirat će prostorom i uznemirivati susjede. Mala drveća lako je podrezivati kako bi se ograničila na dodijeljeni prostor, a neka se mogu uzgajati u saksijama. Četinari i zimzeleni žbunovi daju čvrstu sjenu, dok listopadne sorte daju laganiju sjenu.

 

7. Stvorite zimzelenu fotelju


Uzgojite nisku živicu oko stražnje i bočnih strana cvijetnjaka kako biste im pružili zaštitu i stvorili novi fokus pažnje u vrtu. Odaberite zimzelenu biljku sitnih listova, kao što su mirta, ružmarin, euonymus, bršljan ili pittosporum.

 

8. Organizirajte pakete sjemena


Koristite staru drvenu kutiju - vinska kutija je dobra - i podijelite je na dijelove. Kategorizirajte prema vrsti sjemena (salate, jednogodišnje cvijeće, višegodišnje biljke, grah i tako dalje) ili po abecedi - što god je za vas najpraktičnije.

 

Hoćete li se i vi u oktobru baviti nekim od ovih poslova u bašti?

www.idealhome.co.uk

PODJELI: