Kako koristiti točak boja
Kao i trigonometrija, točak boja vjerovatno je jedna od onih stvari o kojima ste naučili kao malo dijete i od tada o njemu niste razmišljali. Međutim, da biste zaista razumjeli boju, morat ćete se prisjetiti tog znanja.
Jednostavno rečeno, točak boja pruža vizualni prikaz boja koje se lijepo kombinirajui time uklanja sva nagađanja. Većina modela sastoji se od 12 boja. Međutim, u teoriji, točak boja mogao bi se proširiti tako da sadrži beskonačan broj nijansi.
Ne brinite ako još niste upamtili položaj svih boja na točku, jer postoji bezbroj izvora na internetu gdje se možete podsjetiti kako on izgleda.

Koje su osnovne boje
Kladimo se da su neki od vas pročitali posljednji odlomak i zapitali se: „12? Kako ima 12 boja u točku boja? U dugi je samo 7 boja". Međutim, na svakom točku boja naime postoji najmanje 12 nijansi. Evo kako se te boje razvrstavaju:
Osnovne boje: crvena, plava i žuta. Nazivaju se osnovnima jer se ne mogu napraviti miješanjem drugih boja.
Sekundarne boje: narandžasta, ljubičasta i zelena. One nastaju miješanjem dviju od tri osnovne boje.
Tercijarne boje: Šest nijansi koje se mogu načiniti miješanjem primarnih i sekundarnih boja međusobno.
Ako niste sigurni odakle početi s izborom boja za vaš enterijer, jedna od ovih 12 boja odličan je prvi korak. Jedna boja u točku boja i njezin odnos s ostalim bojama će vam pomoći da suzite svoj izbor dok se ne odlučite za nijansu i kombinaciju koja će vam biti najljepša.

Promjena nijanse dodavanjem neutralnih boja
Nakon što odaberete osnovnu boju, lako je stvoriti više različitih verzija unutar iste grupe boja. Sve što trebate učiniti je kombinirati tu boju s nekom neutralnom ili ahromatskom bojom da biste je napravili svjetlijom ili tamnijom. Jezik dizajna enterijera razaznaje dva glavna pojma, nijansa i ton.
Nijansa: boja postaje svjetlija ili tamnija dodavanjem bijele ili crne boje
Ton: laganim dodavanjem sive boje mijenja se vrsta pigmentacije ili saturacija
Mnogi umjetnici preporučuju eksperimentiranje miješanjem boja dok ne osjetite koliko će dodavanje ahromatskih boja utjecati na intenzitet finalne boje. Međutim, ako ne posjedujete neki set umjetničkih boja, lako možete otkriti kako nijansiranje i sjenčenje funkcioniše ako odete u trgovinu boja i lakova te pokupite nekoliko uzoraka paleta boja.

Razumijevanje temperature boje
Možda ste čuli kako boje opisuju temperaturu. Trpezacija će obično biti uređena toplim tonovima dok je vaša prijateljica možda odabrala hladnu boju kako bi okrečila svoju spavaću sobu. Ove temperature također opisuju kojoj regiji točka boja ta nijansa pripada.
Crvene, narandžaste i žute često se opisuju kao tople boje. Tipično su živopisniji i izgleda da u prostor unose osjećaj živosti i intimnosti. Suprotno tome, plava, ljubičasta i zelena su hladne boje i generalno se smatraju opuštajućima i osvježavajućima.
Prilikom odabira temperature boje za prostor, također biste trebali uzeti u obzir veličinu prostorije. Korištenje tople boje u uskoj sobi moglo bi učiniti da se prostor čini pomalo klaustrofobičnim. Međutim, upotreba hladnih boja u velikoj sobi mogla bi odavati dojam sterilnosti i zadržanosti.

Komplementarna shema boja
Kada je u pitanju pravilno kombiniranje boja, najjednostavnije je i najefektnije: korištenje komplementarnih boja je nepogrešivo. Komplementarne boje su dvije boje koje sjede jedna nasuprot drugoj na točku boja. Jedna boja obično djeluje kao dominantna nijansa, a druga kao akcent. To znači kombinacije primarnih i sekundarnih boja poput crvene i zelene, plave i narandžaste, ili žute i ljubičaste.

                   Komplementarne boje

Split-komplementarna shema boja
Ako vam se sviđa ideja komplementarne sheme boja, ali se bojite da je možda malo previše intenzivna za vaš ukus, split-komplementarna shema je sigurniji izbor. Da biste napravili ovu shemu boja, prvo biste morali odabrati svoju osnovnu nijansu na točku boja. Zatim, umjesto da odaberete boju koja je izravno suprotna vašoj bazi, odabrali ste dvije nijanse na obje strane suprotne boje.
Te dvije susjedne nijanse pružit će prijeko potreban osjećaj ravnoteže u sobi. I dalje ćete dobiti vizualni utjecaj intenzivnih boja, ali moći ćete ukomponovati više nijansi tih boja, umjesto da se snažno oslanjate na neutralne tonove.
Split-komplementarna shema najbolje funkcioniše ako za bazu koristite dominantnu boju. Tako ćete se, umjesto odabira zasićene intenzivne boje akcenta, usredotočiti na boju koja je blaža i prigušenija i ne opterećuje vizuelno prostor. Ostale dvije boje koje su prigušenije koristite za veće komade namještaja ili veće zidne plohe.

                Split-komplementarne boje

Analogna shema boja
Analogna shema boja odnosi se na korištenje tri boje u nizu na kotaču u boji. Dvije boje obično su primarne boje, a treća je nijansa mješavina dvije i sekundarne boje. Na primjer, možete odabrati crvenu, narančastu i žutu ili crvenu, ljubičastu i plavu boju.
Ključ za uspješno korištenje ove sheme boja je proporcija. Pravilo 60-30-10 ovdje je ključno za izbalansiran enterijer. Poželjet ćete odabrati jednu boju koja će biti dominantna nijansa, jednu za potporu dominantnoj, a treću, najintenzivniju boju kao akcent.
Zanimljivo je da također možete stvoriti sličnu shemu boja koristeći neutrale, takozvanu monohromatsku shemu. Jednostavno odaberite crnu, bijelu i sivu boju umjesto svjetlijih nijansi.

Trijadna shema boja
Trijadna shema boja, koja se ponekad naziva i trijada, odnosi se na korištenje tri boje s jednakim razmakom između njih na kotaču s bojama. Tri osnovne boje (crvena, plava i žuta) savršeni su primjer, kao i tri sekundarne boje. Narandžasta, ljubičasta i zelena.
Ova vrsta rasporeda boja često je izuzetno intenzivna i zasićena. Budući da su boje u tako visokom kontrastu i da se najčešće koriste primarne nijanse točka boja, ovu shemu najčešće ćete vidjeti u dječjim spavaćim sobama ili igraonicama.
Pri korištenju živih boja, važno je uzeti u obzir sve prostorije u blizini. Ne biste htjeli staviti dvije različite trijadne sheme boja jednu pored druge jer bi to djelovalo prenabacano i zbunjujuće. Umjesto toga, pobrinite se da su sobe pored vašeg trijadnog prostora prigušenijeg tona i uglavnom neutralnih boja.

Tetradna shema boja
Nakon trijadne nastaje i malo složenija shema. Riječ je o uravnoteženju četiri boje u prostoru. Tetradna shema, koja se ponekad naziva i shema pravokutnika zbog oblika koji čini na točku boja, usredotočena je na korištenje dva različita para komplementarnih boja.
U ovoj shemi temperatura boje igra vrlo važnu ulogu. Pokušajte u tom slučaju odabrati dvije tople boje i dvije hladne boje kako biste ispunili prostor. Korištenje jednolične količine toplih i hladnih tonova pomoći će vam da se ravnoteža vrati u prostor.
Važno je i mijenjati način na koji gledamo boje. Potražite uzorke/dezene koji spadaju u vašu shemu boja i ne oklijevajte ih miješati među svoje jednobojne komade. Ako koristite sve jednobojne komade, svaki komad traži jednaku količinu pažnje i soba će se činiti pretjerano zasićenom, ali isto tako vodite računa da previše komada s različitim uzorcima također stvaraju jednako zasićenu atmosferu, pa se usredotočite na odabir jednog ili dva dezena kako biste pomogli razbiti monotoniju jednobojnih velikih komada namještaja.

Kvadratna shema boja
Kvadratna shema boja je vrlo slična tetradskoj i u broju i u nazivu. Koristi četiri boje, ali umjesto da se fokusiraju na suprotne parove, boje su ravnomjerno raspoređene po cijelom točku boja.
Bez obzira koju boju odabrali, ova shema će se sastojati od jedne primarne, jedne sekundarne i dvije tercijarne boje. Uravnotežite intenzitet četiri boje tako što ćete dvije nijanse učiniti neutralnijima, a dvije malo zasićenijima i jarkijima.
Opet, slično tetradnoj shemi, morat ćete obratiti pažnju na postizanje jednake količine toplih i hladnih boja. No, umjesto da jednaku pozornost poklanjate oba para boja, trebali biste odabrati jednu boju koja će dominirati prostorom, a ostale tri koristiti kao akcente u prostoru.
                                

OZNAKE:
PODJELI: