Boja igra važnu ulogu u dizajnu interijera i toga su svjesni i profesionalci i oni koji uređuju samo vlastiti dom. Svaka boja može u potpunosti transformirati sobu; može postaviti ton sobe, raspoloženje, opći ambijent. Također ima moć pružiti iluziju većeg prostora ili učiniti da se prostor čini manjim nego što zapravo jest.

Trendovi boja u dizajnu interijera s vremenom su se razvijali. Svake godine velike kompanije za farbanje poput Sherwin-Williams i Pantone najavljuju svoju boju godine, a dizajneri interijera usvajaju ove boje za izgradnju prekrasnih kuhinja, kupaonica i dnevnih boravaka.
Ali odakle dolaze ovi trendovi? Ko odlučuje koji su najnoviji trendovi u boji?
Na trendove boja za dizajn interijera snažno utječu modni trendovi. U stvari, većina trendova u uređenju interijera, uključujući boju, materijal i završnu obradu, također se oslanja na modne trendove koji svake modne sezone zaživljavaju u modnoj prijestolnici svijeta - Milanu.
Evo nekih od nadolazećih trendova boja za 2020. na koje treba obratiti pažnju u svijetu dizajna interijera.

BOJA ŠAMPANJCA
Boja šampanjca će biti jedan od najvećih trendova u boji 2020. godine. A ako mislite da je ova boja dosadna, razmislite ponovo.
Ova topla kremasta nijansa sada zamjenjuje svježe sive koje već godinama dominiraju svijetom dizajna interijera. Bež prirodni ton učinit će da soba djeluje toplije i ugodnije. Boja šampanjca dodaje prostoru dašak zemljanih tonova i time stvara umirujuće okruženje. Ovu boju možete kombinirati s intenzivnim teksturama i materijalima ako želite dodati sobi dinamičnost i živost. Možete se i igrati s metalnim dodacima poput zlata i srebra.

MORNARSKO PLAVA
Mornarsko plava je bezvremenska (i kraljevska) boja koja postaje sve popularnija. Naval SW 6244 je boja Sherwin-Williamsa godine 2020. i i bogata je tamna plava nijansa koja podsjeća na noćno nebo.
Ove intenzivne tamno plave nijanse u kombinaciji s bojom šampanjca pružaju bilo kojem domu ugodan i gostoljubiv osjećaj. Možete je koristiti za bojenje čitave sobe - posebno je efektna u dnevnom boravku - ili je koristiti za stvaranje fantastičnog akcentnog zida u bilo kojoj prostoriji.

ZLATNO ŽUTA
Žuta je boja optimizma i sreće. Ona će odmah oživjeti bilo koju sobu, premda previše žute može stvoriti suprotan učinak. Dizajneri je često koriste u manjoj količini, uglavnom kao akcentnu boju zidova.
Gen-Z žuta bila je popularna boja u 2019. godini, ali zamamnija, zlatno žuta zamijenit će je u narednoj godini. Ova nova trendy boja dodaje sobi osvježavajuću atmosferu; odlično izgleda u jaslicama, radnim prostorima, spavaćim sobama i dnevnim sobama.

MASLINASTO ZELENA
Zelena boja bila je popularna boja u Milanskoj sedmici dizajna 2019., a mnogo više ćemo je viđati 2020. godine. Osobito će maslinasto zelena biti u središtu pozornosti, oponašanjući boje prirode.
Svjetlo maslinasto zelena boja može se koristiti na unutarnjim zidovima kao i na vanjskim zidovima, posebno na fasadama unutrašnjih dvorišta, terasa i balkona. Ova boja vraća nas prirodi i stvara spokojno okruženje.

NJEŽNO ROZA
Roza boja se može koristiti u toliko različitih prostorija; nije niti bi trebala biti ograničena na jaslice i dječije sobe. Svijetlo roza bit će vrlo popularna 2020. Benjamin Moore najavio je ovu nijansu kao svoju boju godine: First Light 2102-70, osvježavajuću i prozračnu nijansu ružičaste.
Nježno roza je osvježavajuća alternativa bijeloj ili bež boji. Može se koristiti u dnevnim sobama, spavaćim sobama, pa čak i kuhinjama. Upotpunjuje bilo koji prostor i lako se pkombinuje s drugim bojama.

TAMNO CRVENA
Tamna, bogata crvena nije rezervirana samo za jesenju sezonu. 2019. se često upotrebljavala u dizajnu enterijera, jer je Sherwin-Williams najavio Cavern Clay kao boju godine, a različite nijanse ove boje i dalje će ostati popularne tijekom 2020. godine.
Tamna crvena dodaje sofisticiranost i toplinu bilo kojoj sobi. Možete je koristiti kao akcentnu boju ili kao prevladavajuću boju. Lako se može kombinirati s drugim nijansama ili tonovima crvene kako bi se stvorila prekrasna topla atmosfera.

UGLJENO SIVA
Tamne boje u trendu su već duže vrijeme, a nastavljaju se i ove godine. Ugljeno siva je vrlo šik i intimna boja koja se može koristiti u gotovo svakoj sobi - spavaćoj sobi, kuhinji, kupaonici.
Ova neutralna intenzivna boja se može koristiti na akcentnom zidu ili može biti glavna boja u sobi. Savršeno se uklapa s drugim nijansama sive, pružajući efekat luksuza i dubinu prostoru.

MANGO NARANDŽASTA
Mango zvuči zabavno, energično, osvježavajuće (i ukusno)! To je trend boja 2020. koji osvaja scenu dizajna interijera i to s dobrim razlogom.
Kao i većina intenzivnih boja, i mango se može koristiti kao akcentna boja u dnevnim ili blagovaonicama. Također se može koristiti za uređenje sobe - jastuci, ukrasne deke, fotelje – ova boja odgovara svakom komadu namještaja. Osvjetljava sobu i čini je većom i veselijom.

www.2020spaces.com

 

OZNAKE:
PODJELI: