Kada se naporno radi potreban je i kvalitetan odmor, a zašto ne i poslijepodnevno drijemanje na poslu?

Kancelarije vodećih softverskih kompanija već dugo privlače pažnju i takmiče se u tome čiji zaposlenici će imati bolje i udobnije uslove za rad. Kijevska kancelarija kompanije koja stoji iza popularnog programa i aplikacije Grammarly riješila je svojim radnicima da omogući maksimalnu udobnost na poslu i što više prostora za odmaranje.

Prostor ove kompanije zauzima prva dva sprata u višespratnice u Kijevu, a za njegovo uređenje bio je zadužen tim arhitekata i dizajnera koji stoje iza studija Balbek Bureau, prenosi Dezeen.

Osnovana 2008. godine, kompanija Grammarly je razvila softver koji pomaže korisnicima da provjere pravopis i gramatiku svog pisanog teksta. U Kijevu se nalazi treća kancelarija kompanije, a prve dvije su u San Franciscu i New Yorku.

Kompanija je od dizajnerskog tima zahtijevala da stvori raznovrsne prostore koji bi odgovarali različitim tipovima rada i kancelarijskih aktivnosti.

Donji sprat za rad

Studio je uredio donji sprat površine od 1.300 kvadratnih metara tako da se na njemu nalaze velike konferencijske sale za sastanke. Zavučeni ćoškovi su uređeni na udoban, neformalan način, ukoliko nekolicina zaposlenih želi da se izoluje ili da ima manji sastanak. Ukoliko zaposleni žele privatnost ili mirniji prostor za rad, mogu se uputiti u manje prostorije koje su napravljene samo za jednu ili maksimalno dvije osobe.
Rekreativne prostorije na ovom nivou uključuju kantinu, biblioteku i zvučno izolovanu sobu koja može poslužiti za gledanje nekog video-sadržaja ili sviranje muzičkih instrumenata. Kako bi se stvorio osećaj prijatnosti i topline, sobe su obojene toplim nijansama roze i žute. Neki pregradni zidovi obloženi su hrastovim drvetom što prostor čini još prijatnijim.

Gornji sprat za odmaranje

Bijele stepenice vode do gornjeg nivoa površine 450 kvadratnih metara koji je namenjen za odmor i opuštanje. Cijeli prostor povezan je sa 90 metara dugim hodnikom, odnosno nekom vrstom šetališta. Iz studija objašnjavaju da su na ovaj način funkcionalno povezali mnogo soba sa potpuno različitom namjenom, ali i da su napravili vizuelno poklapanje s kancelarijama u San Franciscu i New Yorku..

Na spratu se nalaz i i udobna zona za sjedenje i opušten rad, ali i dio koji je podijeljen na male kabine za spavanje gdje zaposleni mogu da imaju poslijepodnevno spavanje. I to nije sve, kompanija je mislila na sve pa se u ovim kabinama nalaze dušeci koji imaju senzor i detektuju da li neko trenutno spava. Taj senzor uključuje tri svjetleća slova Z na kabini kako bi ostali zaposleni znali da je kabina zauzeta i kako ne bi probudili kolegu. Nije li to sjajno?

Fotografije: Andrey Bezuglov i Yevhenii Avramenko.

OZNAKE:
PODJELI: