Kako bi vam se svidjelo da vas hladnjak upozori kada vam nedostaje omiljene hrane? Ili da vas obavijesti ko vam zvoni na vrata? Uz Smart Home tehnologiju i pametne kućanske aparate, svi su ovi scenariji mogući. Ako ste zainteresirani za ulaganje u ovu vrstu tehnologije, važno je biti svjestan prednosti i nedostataka. Iako neki tvrde da će u budućnosti sve kuće i stanovi biti pametni, uvezani u sistem i lako se upravljati klikom na vašem pametnom telefonu, vrijedi razmotriti kako izgleda jedna takva kuća u 2020. godini i da li se isplati tako organizovati vlastiti dom. Nastavite čitati kako biste naučili više i kako biste saznali je li kućna automatizacija za vas.

PREDNOSTI SMART HOME TEHNOLOGIJE

  • Jednostavnost korištenja: Pametne kuće su nesumnjivo lakše za korištenje od konvencionalnih. Svi sustavi mogu se automatizirati i integrirati kako bi zadovoljili vaše specifične potrebe, bilo da je to uključivanje termostata prije večernjeg povratka kući ili sinkronizacije medijskih uređaja u raznim prostorijama.
  • Ušteda energije: Pametne kuće štede energiju na dva načina. Prvo možete programirati klimu i osvjetljenje u skladu s vašim potrebama tako da ni jedan uređaj ne radi prekomjerno. Osim toga, prema SmartGrid.gov, pametni uređaji mogu izbjeći korištenje energije u vrijeme najveće potrošnje reagirajući na signale komunalnih kompanija.
  • Sigurnost: Pametne kuće imaju napredne kućne sigurnosne sisteme s raznim kamerama, senzorima kretanja i drugim naprednim elementima koje mogu daljinski nadgledati vlasnik kuće, služba obezbjeđenja ili policijska uprava.
  • Pristupačnost: Kako SFGate ističe, pametne kuće mogu ponuditi sjajno rješenje za osobe sa invaliditetom ili starije osobe jer mogu biti opremljene funkcijama za olakšan pristup poput automatiziranih rampi ili liftova, zatim sistemi za glasovno upravljanje, automatsko zaključavanje vanjskih vrata, kontrolu svjetla, pa čak i upravljanje računarom.
  • Povećana vrijednost kuće: Ukoliko planirate u budućnosti prodati svoju nekretninu, sa pametnim funkcijama može izvući višu prodajnu cijenu. Prema američkom Nacionalnom udruženju nekretnina, potrošači su spremni platiti više za dom sa sistemima kao što su pametno obezbjeđenje, kontrola klime, kućni aparati i multimedija uređaji.
  • Popusti kod osiguravajućih kuća: Neki osiguravatelji mogu ponuditi popust za upotrebu pametnih uređaja, zato je najbolje da provjerite sa svojim agentom da biste saznali više.

 

NEDOSTATCI SMART HOME TEHNOLOGIJE

  • Početno ulaganje: U poređenju sa uobičajenom kućnom tehnologijom, tehnologija pametne kuće zahtijeva veća ulaganja.
  • Mogućnost prenaprezanja strujne mreže: Prema tvrdnjama američkog Instituta za informacione tehnologije i obezbjeđenje, morate osigurati da vaš dom bude adekvatno zaštićen od prevelike i neravnomjerne potrošnje struje.
  • Kompatibilnost: Postoji nekoliko proizvođača pametnih uređaja za dom i svi njihovi proizvodi nisu međusobno kompatibilni. Ovisno o vlastitoj tehničkoj štedljivosti, možda ćete trebati zaposliti stručnjaka za kreiranje sistema u kojem svi uređaji neometano rade zajedno.
  • Osjetljivost na kvarove na internet mreži: Ako vam se internet pokvari, većina pametnih sistema i uređaja ima neki oblik čuvanja sigurnosnih kopija podataka koji im omogućava da nastave raditi. Međutim, možete riskirati da izgubite naprednije funkcije nekih pametnih uređaja dok se ponovo ne uspostavi veza.

 

Uzimajući u obzir sve navedene stavke, pametna kućna tehnologija nudi značajne prednosti, iako ima i nekih nedostataka. Kako tehnologija sazrijeva i napreduje, vjerovatno je da će proizvođači moći ublažiti nedostatke, čineći tehnologiju pametne kuće lakšom i sigurnijom za implementaciju. A uz trenutnu brzinu tehnološkog napretka, to bi vrijeme moglo doći i ranije nego što očekujemo.

 

 

PODJELI: