Kada razmišljamo o renoviranju ili izgradnji doma, moramo uzeti nešto više vremena i za promišljanje, kakve boje će obilježiti naš životni prostor. Njihov uticaj na konačni izgled našeg enterijera je ključan.

Koji stil u unutrašnjem dizajnu vam je najbliži? Da li ste za smirenu eleganciju, koja traži inspiraciju u modernijim oblicima ili želite kreirati dom pun kontrasta i posljednje ali ne najmanje bitno, stilova? Ne samo sa odabirom odgovarajućih komada namještaja i dekoracije, pravu tačku na i cijelom interijeru će dočarati upravo boje. One mogu potpuno promijeniti izgled prostora, imaju snagu da prostor ožive, daju mu energiju, poboljšaju raspoloženje i stvore različite atmosfere.

Kombinacijom boja, prirodne i vještačke svjetlosti, u prostoru postižemo različite osjećaje, kao što su: hladnoća i svježina, toplina i udobnost, lakoća i razigranost, ili svečanost i elegancija.

Kako odabrati pravu boju za svaki prostor?

Kada budete razmišljali o kombinacijama boja, koje će obilježiti vaše prostore, imajte u vidu prije svega tri stvari: veličinu prostorije, svjetlost i unutrašnju opremljenost. Veoma bitno je i dobro razumjeti određena pravila o tome koje boje dobro djeluju skupa i zašto.      

Usklađenost svih boja u prostoru je od ključnog značaja za konačni rezultat i ponekad je na prvi pogled teško uskladiti sve boje – zadnje, ali ne manje bitno, pored zidova treba uzeti u obzir i namještaj, podove, dekoraciju, zavjese, rasvjetu...

Da lakše odredite nijanse koje će dominirati u vašim novim ili renoviranim prostorima, dobro je da poznajete malo teorije. Boje uopšte kombinujemo na tri različita načina. Poznajemo jednobojne, srodne i kontrastne sheme boja odnosno harmonije.

1. Jednobojna ili monohromatska harmonija 

Ovdje se radi o jednostavnijem kombinovanju boja, jer upotrebljavamo jednu boju u više nijansi. Možemo se poigrati sa svjetlijim i tamnijim tonovima, te na taj način stvaramo "razgiban" prostor. Pošto kod ovakvih kombinacija postoji opasnost da prostor djeluje više monotono, preporučljivo je da u prostor dodamo malo uzoraka i tekstura – odabirom tekstilnih dodataka u zavjesama, dekorativnim jastucima i na tepisima.

Možemo koristiti i različite materijale, koji će lijepo dopuniti jednobojan izgled prostora.  

Dodavanje mesinganih dodataka i tkanine osnovnoj pastelnoj shemi boje doprinosi vizuelnoj zanimljivosti prostora. 

Monohromatsku paletu boja možemo dopuniti i sa drugom neutralnom bojom. Bijelo-crni naglasci prostorima daju eleganciju i dodir klasičnog. Jedno od rješenja je i upotreba različitih zidnih dekorativnih tehnika.

2. Srodna ili analogna harmonija

Kod srodnih harmonija kombinujemo boje, koje su srodne odnosno koje leže jedna pored druge u krugu boja, kao što su žuta, narandžasta i crvena.

Da bi stvorili osjećaj ravnoteže u prostoru koji opremamo, sve tri nijanse moramo uravnotežiti tako da im odredimo uloge i odnose.

Možemo koristiti pravilo 10-30-60. Najprije odaberemo glavnu boju, koja će dominirati u prostoru, dodatna boja će biti podrška, a zadnju boju ćemo koristiti samo za naglašavanje.

Kada odlučujemo o shemi boje sa tri različite nijanse, moramo paziti da ne upotrijebimo previše intenzivnih nijansi, inače možemo prezasititi prostor.

3. Kontrastna ili komplementarna harmonija

Kontrastne harmonije predstavljaju kombinacije boja, koje u krugu boja leže jedna nasuprot druge. Radi se o kombinacijama suprotnih boja: crvene i zelene, žute i ljubičaste, narandžaste i plave i sl.

Najugodniji efekat ćemo postići ako spojimo toplu i hladnu boju: na primjer plavozelenu sa crvenom, jer ćemo tako stvoriti još veći kontrast.

Preporučujemo da jednu boju odaberete za preovladavajuću, a njoj komplementarnu boju u svjetlijim i tamnijim tonovima samo za manje stvari ili akcente. Takva kombinacija boja privlači najviše pažnje, međutim, kod nje se vrlo lako može i pogriješiti.

Ne zanemarite učinak svjetlosti

Pri planiranju kombinacije boja svakog prostora, ključan je još jedan faktor i to igra svjetlosti.

Svaka vještačka svjetlost će promijeniti boju, naročito jer za osvjetljenje biramo toplu svjetlost, koja ima žućkast podton, što znači da će navečer, kada su svjetla upaljena, te boje više sijati, radi žućkastog podtona će djelovati drugačije nego na dnevnoj svjetlosti.

Ne samo to, svjetlost u kombinaciji sa bojom u prostoru kreira posebnu atmosferu. Možemo na primjer naglasiti ili prikriti stvarnu veličinu prostora.

Općenito važi da odabir toplih boja prividno smanjuje veličinu prostora te povezuje elemente u prostoru, dok međutim hladne boje prividno povećavaju prostor, te elemente udaljavaju.

Na primjer, ako želimo povećati mali taman prostor, to možemo učiniti tako da ga obojimo svjetlijim, a ujedno hladnim tonovima. Prikladna boja je svijetlo plava. Hladne boje, zapravo, prividno povećavaju prostor.

U veoma malim stanovima ili garsonjerama, ne preporučujemo kombinaciju više boja na zidovima u istom prostoru. Dovoljna je jedna sama boja ili bijela sa dodacima. Kod ovih se možemo bolje izraziti i kreirati veoma šaren ambijent. A ako se radi o dva odvojena prostora, možemo odabrati dvije srodne nijanse, koje se dopunjuju i zaokružuju izgled doma.

Sa druge strane, ako želimo prostor optički smanjiti, moramo upotrijebiti tople boje. Veći prostor možemo prividno smanjiti i učiniti ga osobnijim, sa toplijim, a tamnijim bojama.

Isto tako prostore možemo optički sniziti ili povisiti. Ako strop obojimo svjetlijim bojama, na primjer bijelom, prostor će optički biti viši. Prostor, koji nam se čini previsok, možemo optički sniziti tako da ga obojimo u tamnije nijanse.

Na sličan način možemo duge prostore skratiti sa toplim, tamnim bojama, a kratke prostore možemo produžiti sa svjetlijim, hladnijim bojama.

Pri kombinovanju boja u svom stanu moramo paziti, da ne pretjerujemo i da prostor ne prezasitimo bojama i uzorcima. Odjednom je svega previše, nema više zida na kojem bi mogli odmoriti oči.­­

Boje JUB – Kako bojama promijeniti dom?

Prepustite se profesionalcima i za svoje zidove odaberite najbolje – boje JUB. Širok izbor nijansi i kvalitetne verzije za sve potrebe – u odnosu na zid, upotrebu i eventualne probleme sa vlagom. Sa bojama JUB će boravak u vašem domu biti prijatniji, šareniji i bezbrižan!

OZNAKE:
PODJELI: