Dizajneri: Decor Aid

Uzbuđenje i energija New Yorka nesumnjivo očaravaju, ali i stanovnike grada tjeraju da potraže predah od gradske buke i ubrzanog tempa života. To je upravo ono što je jedan njujorški par želio kada su kontaktirali Décor Aid kako bi svoju dotrajalu kuću iz 50.-ih pretvorili u spokojan dom za sebe i svoje dvoje male djece.

Ova kuća bila je uska i nije imala obilje prirodnog svjetla, pa se dizajner usredotočio na planiranje i osvjetljavanje prostora korištenjem sofisticiranih neutralnih tonova i svijetlih drvenih podova. Klijenti su željeli čist, sveden izgled, tako da je dizajner ugradio puno prostora za odlaganje iza ugradbenih ormara pune visine. Par obožava ugošćavati večerama i kućnim partijima, pa je dizajner dodao bar ispred prednjeg salona na prolazu na prvom spratu. Kuhinja je na drugom spratu, pa ih je taj raspored poštedio potrebe da trče gore-dolje stepenicama kad imaju goste. Kad se bar ne koristi, može se zatvoriti iza vrata izrađenih od punog orahovog drveta.

Vlasnici kuće preferiraju namještaj i rasvjetu stila sa sredine 20. stoljeća i željeli su da se taj stil suprotstavi tradicionalnijim arhitektonskim detaljima kuće. Klijentima je bilo važno da pronađu originalne komade iz 50.-ih, a ne reprodukcije, tako da je dizajner pretraživao prodavnice namještaja, salone i buvljake širom zemlje i inostranstva, kao i na internetu, kako bi pronašao prave elemente. Također su željeli uklopiti svoje perzijsko nasljeđe, koje je dizajner uklopio kroz tepihe i druge dekorativne elemente po cijelom domu.

Klijenti su željeli da hodnik na samom ulazu u kuću bude reprezentativan i izražajan kao uvod u cijelu kuću, i dizajner je to postigao drvenim podom u uzorku riblje kosti i dramatičnim pozlaćenim ogledalom, posebno izrađenim baš za ovaj projekat. Blistavi modernistički luster upotpunjuje atmosferu.

Uz stepenice se dolazi do bračnog apartmana u kojem je dizajner stvorio utočište za vlasnike kuće s luksuznom kupaonicom koja sadrži carrara mermer od poda do plafona, konzolni drveni umivaonik, samostojeću skulpturalnu kadu i odvojeni tuš. Glavna spavaća soba inkorporirala je elegantan neutralni tekstil s toplim drvenim naglascima i glamuroznom rasvjetom iz 50.-ih.

U galeriji pogledajte kako su dizajneri od dotrajalog neatraktivnog enterijera uz malo truda napravili dom s luksuznom i toplom atmosferom.

PODJELI: