Kafe stolić često je u fokusu pažnje kada ulazite u neki prostor, posebno u dnevni boravak. Zbog toga često se opredjeljujemo za jako skupe stoliće koji izgledaju luksuzno i moderno, ali isto tako nerijetko budu jako teški za održavanje i uz to izazivaju tjeskobu jer se ne možete u potpunosti opustiti u vlastitom kutku bez razmišljanja da ćete oštetiti stol.

Postoje mnogi ljudi koji vole osjećaj koji ih obuzme nakon što završe neki kućni projekt, osjećaju se ispunjeno i korisno kada vide nešto što je njihovih ruku djelo. Ako ste jedna od tih osoba, ovaj kratki foto članak pravo je mjesto za vas!

Donosimo vam nekoliko ideja za uradi sam projekte koje vrlo lako uz malo ulaganja možete izvesti u vlastitoj radinosti već idući vikend!

 

Stol od čvrstih drvenih gajbi načinit ćete tako što ćete četiri gajbe prisloniti leđima jedne iz druge i pričvrstiti ih šarafima ili ljepilom za drvo. Ako dodate i točkiće na podnožje, napravit ćete jako praktičan komad namještaja koji možete staviti u svoj vrt ili na balkon, a ukoliko vam se sviđa boho estetika, čak i u dnevni boravak.

Ako imate od koga nabaviti dva komada prerezanog drveta, uz jako malo truda ih možete obraditi, izbrusiti i prelakirati kako bi bili dostojni vašeg dnevnog boravka, a u skladu sa stilom okolnog namještaja u bilo kojoj prodavnici građevinske opreme ili okova možete odabrati savršene nogare koje će vaš stol učiniti jedinstvenim i unikatnim.

Ukoliko ste skloni umjetničkom stvaralaštvu, maštoviti i vješti s kućnim alatima, stari željezni stol možete oplemeniti mozaikom od keramičkih pločica koji ćete kasnije obraditi fug masom i preliti epoksi premazom koji će vaš stol štititi od svih vanjskih faktora i učiniti ga otpornim na habanje. Ovaj stol će zbog zaštitnih premaza mozaika i konstrukcije moći izvrsno služiti i na otvorenom.

Ako već u setu sjedeće garniture imate otoman ili tabure koji se slaže s ostatkom enterijera, uz nekoliko specijalno obrađenih drvenih daski i malo proučavanja drvenih spojeva, možete napraviti priručni kafe stolić koji će se uklopiti na vaš otoman, tako ne narušavajući estetiku dnevnog boravka.

Ako vaši roditelji, djed ili baka imaju starinski putni kofer, koji je dosta čvršći i kvalitetnije izrade od današnjih putnih torbi i kofera, uz jako malo truda možete od njega napraviti pravi artefakt koji će plijeniti pažnju svaki put kada se uđe u prostoriju. Ovaj dizajn ipak zahtijeva jednostavnije uređeno okruženje kako ne biste dobili natrpan i prenaglašen prostor koji umara oči.

Zaputite se u najbliže stovarište, uzmite prve daske od punog drveta koje vam dođu pod ruku, pokupite usput zaštitni lak i četku za lakiranje i napravite ovaj jednostavni moderni stol koji će biti i praktičan i jednostavan za održavanje. Kada vam dosadi ovaj vizual, samo prelakirajte drvo nekom drugom bojom.

Imate stare palete koje vam samo skupljaju prašinu u garaži? Obradite ih brus papirom i zaštitnim lakom, za malo zanimljiviji izgled prebojite ga ovlaš nekom neutralnom bojom, stavite točkiće na podnožje i uživajte u najpraktičnijem stolu kojeg možete zamisliti.

Ako vam je stalo do sheme boja koja prati enterijer, obojite stol u jednu od akcentnih boja i na njega dodajte ukrase u neutralnim bojama. Dobili ste jednostavan a jeftin i efektan dodatak koji će svima dati do znanja da zaista vodite računa o svakom detalju.

Za ovaj stol potrebno vam je malo vještine za obradu drveta i montiranje, ali materijal će biti vrlo povoljan za nabavku. Uzmite nekoliko drvenih komada koje ćete oblikovati u savršene i čiste kocke, i jednostavno na njih smjestite površinu od kaljenog stakla koja će zbog svoje transparentnosti učiniti drvene kockice fokusom vašeg enterijera. Ukoliko vam je potreban drukčiji režim u dnevnom boravku, jednostavno staklenu plohu pohranite u ostavu, a s kockicama se onda možete igrati na bezbroj načina.

Evo jednog primjera šta s jednim jednostavnim crtežom i nekoliko drvenih greda možete napraviti za jako malo vremena. Ako želite dinamičniji izgled, obavezno nogare i stolnu ploču obojite u različite boje.

Ako je prostorija u kojoj će se naći vaš kafe stolić relativno mala, zasigurno će vam dodatni prostor za odlaganje dobro doći. Stolnu ploču možete postaviti na klizne vodilice ili na metalne šarke i možete početi uživati u dnevnom boravku bez imalo nereda pred očima.

Minimalna novčana investicija i još manja vremenska investicija, to je drveni panj koji je samo obrađen da bi bio otporan na nametnike i ostavljen u svom grubom obliku. Ako imate vikendicu u planini, ovo je savršen način da postignete posebnu toplu i udobnu atmosferu u dugim zimskim noćima.

Ako imate stari prozor, od njega uz još poneki komad drve4ta možete napraviti jedinstven stakleni stol koji će imati i prostor za odlaganje.

Čelične vodovodne cijevi obojene crnim lakom pravi su zaštitni znak industrijskog stila koji sve više uzima maha u našim domovima. Ako napravite ram od cijevi i ploču od neobrađenog drveta, stvorit ćete jako toplu i savremenu atmosferu, a ako svemu tome dodate zanimljive čelične korpe, u istom stilu ćete imati i savršeno funkcionalan prostor za odlaganje.

PODJELI: