Jeste li ikad poželjeli dati svom domu novi izgled bez velikih troškova i uloženog vremena potrebnog za renoviranje? Ako ste spremni uložiti malo truda, možete poduzeti puno projekata za unapređenje svog životnog prostora koji će vam pomoći da transformirate bilo koju prostoriju – i za to vam nije potreban profesionalac.

Ključ odabira savršenog zadatka jest da se prvo usredotočite na ono što pokušavate postići, a zatim razmislite koliko vremena želite potrošiti radeći to. Iako je sve ove projekte lako izvršiti, neki su vremenski zahtjevniji od drugih, pa želite biti sigurni da znate u što ulazite kad započnete. Sa dobre strane: nijedan od ovih projekata ne bi vam trebao oduzeti više od vikenda ili dva, a mnogi od njih mogu se obaviti za samo nekoliko sati ili manje.
Alati spremni? Evo 16 “uradi sam” ideja za radove u kućanstvu za nadogradnju doma bez mnogo muke i novčanih izdataka.


1. Zamijenite zastarjele lustere
Nevjerovatno je šta novi luster može učiniti za sobu. Bacite one lustere od staklenih perli u kuhinji i zamijenite ih savremenom svjetiljkom od staklenih kugli u kompletu s ukrasnim Edison žaruljama; objesite luster iznad glavnog kreveta; riješite se starih stropnih ventilatora i zamijenite ih modernijim i učinkovitijim ventilatorima. Sve dok već imate žice na svom mjestu, zamjena novih rasvjetnih tijela brz je projekt koji donosi veliko poboljšanje u bilo kojoj sobi.

 

2. Opredijelite se za žuto svjetlo
Govoreći o rasvjetnim tijelima, ambijent u svom domu možete potpuno promijeniti na bolje jednostavnom zamjenom oštrih bijelih žarulja smirujućim žutim. Obavezno se odlučite za LED diode kako bi vaše nove sijalice trajale dugo. Drugi način da maksimizirate unutarnji sjaj vašeg doma: instalirajte prigušivače umjesto postojećih prekidača za svjetlo tako da možete podesiti svjetlinu u svakoj sobi ovisno o vašem raspoloženju i dobu dana.


3. Maksimalno iskoristite neiskorištene uglove ugradbenim policama
Svi imamo kutove u svojim domovima s kojima ne znamo baš šta da radimo. Jedno jednostavno rješenje „uradi sam“: instalirajte nekoliko jednostavnih plutajućih polica koje vam daju više prostora za pohranu i istovremeno izgledaju sjajno. Potrebno je malo drvene građe, ali vrijedi popuniti prethodno neiskorišteni kut i pretvoriti ga u fokus prostorije.


4. “Hakujte” svoj namještaj
Ako vam je muka od starog namještaja, ali ne želite se zalijetati u veliku investiciju zamjene velikih komada, možete se odlučiti za sljedeću najbolju stvar i nadogradite postojeće dijelove. Postoji mnoštvo kreativnih mogućnosti za davanje novog života starom namještaju, uključujući bojanje, presvlačenje i korištenje ljepljivog kontakt papira za dodavanje neobičnih tekstura i dezena. Tapacirani namještaj možete djelomično ili u potpunosti prekriti po mjeri rađenim presvlakama ili prostirkama.


5.Prinesite prirodu unutrašnjosti
Malo je stvari koje imaju moć transformisati neugledne ili nemoderne prostore poput biljaka i cvijeća. Čak i najjednostavnije biljke u saksiji osvježavaju zrak i daju dozu sreće i vitalnosti svakoj sobi. Ako imate historiju uginulih biljaka zbog nedostatka brige, počnite lako odabirom trajne biljke koju je teško ubiti. Možete čak probati i s umjetnim zelenilom ili cvijećem, samo pazite da kupite visokokvalitetne kako ne bi izgledali očigledno lažno.


6. Stavite svježi sloj boje
Kada je riječ o projektima kućnog popravka "uradi sam", malo stvari dramatično ažurira vaš prostor kao nova boja. Prihvatite pop boje sa naglašenim zidom u vašoj dnevnoj sobi ili spavaćoj sobi; dajte dinamiku prostoru obojenim stropom; obojite svoje kuhinjske ormariće. Dok ste već kod toga, obiđite svoj dom i obavite brzi popravak bilo gdje gdje se postojeća boja ljušti.


7. Posvetite se svom glavnom ulazu
Ulazna vrata i glavni hodnik je jedan od najčešće korištenih prostora u kući, ali često i jedan od najpodcjenjenijih u dizajnu. Maksimalno iskoristite njegov potencijal sa nekoliko jednostavnih nadogradnji, poput instaliranja klupe i kukica za brzu „uradi sam“ verziju ostave za kapute ili dodavanja novog tepiha za poboljšanje udobnosti i stila prostora. Potražite komade koji pružaju i modu i funkciju, a koji odražavaju estetiku ostatka vašeg doma.


8. Postanite pametni
Tehnologija je puno donijela poboljšanju kuće, pa zašto je ne iskoristiti? Od samoprogramabilnih termostata do zvona na vratima s ugrađenom nadzornom kamerom, postoji mnoštvo pametnih karakteristika kuće koje se neprimjetno integriraju u vaše postojeće instalacije i sisteme, a istovremeno nude velike transformacije u pogledu energetske efikasnosti, funkcionalnosti i uređenja vašeg doma.


9. Stvorite prostor samo za svog ljubimca
Uključite svog ljubimca u svoj mini kućni makeover tako što ćete stvoriti posebno mjesto samo za njega. Dekor za kućne ljubimce daleko je napredovao i lakše je nego ikad pronaći komade koji nisu samo zabavni i/ili ugodni za vašeg ljubimca, već i poboljšavaju cjelokupan izgled sobe ugradite svom psu platneni šatorčić, mački napravite zidnu konstrukciju koja asocira na džunglu, ili bilo koju sitnicu koja čine i vaš i život vašeg krznenog prijatelja malo ljepšim i zabavnijim.


10. Neka vaše žice nestanu
Neuredni kablovi - smotani ispod televizora, razbacani pored noćnog ormarića, provučeni od stola do zida, itd. neugodan su dodatak vašem domu. Izbacite ih iz vida i svijesti s DIY trikovima kako biste ih natjerali da nestanu. Čak i ako vam nije ugodno skrivati ih iza zidova (ili ako vam je teško precizno izrezati komad gips kartona), i dalje postoje razne lukave mogućnosti za skrivanje kabela i racionalizaciju vašeg prostora.


11. Stavite ljepljive fasete
Ljepljive tapete jednostavno se postavljaju na zidne obloge koje daju iluziju teksture. Uz samo malo strpljenja i mirne ruke možete dodati zidu u svojoj kuhinji teksturu inspirisanu šipkom ili zid od umjetne cigle u spavaću sobu, što u oba slučaja prostoru daje novu zanimljivu dimenziju bez mukotrpnih građevinskih radova.


12. Osvježite pločice i fuge
Teško je izbjeći mrlje na pločicama i fugama u kupaonici, ali ih je iznenađujuće lako otkloniti. Koristite odgovarajući komplet za obnavljanje kade i pločica i pažljivo slijedite upute kako biste postigli da pločice i fuge izgledaju jednako dobro kao prvog dana. Vaše će kupatilo izgledati renovirano, bez troškova da stvarno poduzmete takvu vrstu projekta.


13. Organizujte svoje ormare
Evo zadatka za “uradi sam” unapređenjme životnog prostora koji ne zahtijeva nikakve alate i ne košta ni malo novca, ali će napraviti veliku razliku u vašem domu. Baš kao što biste to učinili prije selidbe, u potpunosti očistite svoj ormar i sortirajte svu odjeću u jednu od tri hrpe: zadržite, bacite ili donirajte. Ako želite, možete uložiti u neke nove organizatore ormara ili možete raditi s onim što već imate i samo urediti svoj ormar tako da imate dovoljno prostora za sve. Prije nego što vratite odjeću, temeljito usisajte ormar i izribajte ga za potpuno osvježenje.


14. Zamijenite okove ormara
Novi ormari su skupi, ali novi okovi ormara mogu dati znatno dramatičniji izgled izgledu vaše kuhinje ili kupaonice za znatno manje novca. Izmjerite dužinu između rupa za bušenje vaših trenutnih ručkica tako da znate pravu veličinu koju želite dobiti, a zatim odaberite stil koji dopunjuje postojeći stil vaših ormara, a istovremeno im daje impresivan novi izgled. To možete učiniti i za ladice u komodi u spavaćoj sobi.


15. Ogledalce, ogledalce
Ogledala unose više svjetla u prostorije i čine da prostori izgledaju veći nego što zapravo jesu. Kupite nekoliko ogledala koja vam se zaista sviđaju (second-hand trgovine i antikvarnice su izvrsno mjesto za započinjanje potrage za savršenim komadom) i objesite ih na područja za koja mislite da bi mogla dodati malo osvjetljenja. Dok ste već kod toga, pokušajte pronaći nova ogledala koja možete koristiti za zamjenu starih ili dosadnih u kupaonicama vašeg doma.


16. Pretvorite neiskorištenu ostavu u ured
Ako ste oduvijek željeli vlastiti kućni ured, ali niste mogli pronaći prostor, pretvorite ostavu u sobu u kojoj možete obaviti svoj posao. Potpuno očistite ostavu, uklonite vrata i šarke, a zatim ukrasite kako želite, uključujući dodavanje radnog stola i polica po mjeri. Za vikend ili dva mogli biste prijeći od toga da nemate kućnu kancelariju do malog privatnog kutka koji je savršen za produktivnost.
Ponekad su najmanje promjene u vašem domu one koje imaju najveći utjecaj. Uhvatite se u koštac s jednom (ili više!) Od ovih ideja za uređenje doma „uradi sam“ i otkrijte koliko je lako unaprijediti svoj prostor bez potrebe za trošenjem tone novca ili vremena za složene projekte.

PODJELI: