Svaki vrtlar ima svoj pokoji mali trik koji mu pomaže da bude što uspješniji u uzgajanju biljaka. Skupili smo 19 jednostavnih i odličnih trikova i savjeta kojima ćete i sami olakšati svoju svakodnevicu u vrtu.

1. Napravite biorazgradive posudice za svoje sadnice

Sa posudicama za svoje sadnice možete biti zaista kreativni. Postoji puno materijala koji vas već okružuju, a možete ih iskoristiti na potpuno novi i koristan način. Posudice za sadnice tako mogu postati tubice od toaletnog papira, ljuske jaja, korice limuna i sl. Ovo su sve biorazgradivi materijali koje ćete iskoristit, a tako nećete stvarati dodatan otpad. Obzirom na to da ih već imate kod sebe, ovakvo rješenje će biti i potpuno besplatno.

 

2. Uzgojite svoje grafite od mahovine

Ovo je genijalna i zapravo prilično jednostavna ideja koju možete i sami ostvariti. Sve što trebate napraviti je odabrati sunčano mjesto, tj. zid koji želite upravo ovako ukrasiti. Uz posebne pripravke koji će pomoći mahovini da raste, kreirajte prava ekološka mala umjetnička djela oko sebe. Pripremili smo vam poseban članak na ovu temu pa saznajte sve o grafitima od mahovine.

 

 

3. Razmnožite sami sukulente

Sve što trebate napraviti je pažljivo odrezati listić sukulenta točno tamo gdje se spaja sa stabljikom. Takav dio trebate prvo ostaviti da se osuši a potom ga pažljivo zalijevati. Ovisno o vremenskim uvijetima, prvo sušenje traje dok se list ne počne uvijati – između jednog i tri dana. Kad je list spreman, trebate ga položiti na zemlju koja mora biti dovoljno vlažna da se biljka može razmnožavati, a opet ne prevlažna da list ne strune. Sad vam preostaje da strpljivo čekate rezultate svog pokusa.

4. Napravite sami svoju posudu za zalijevanje

Svi imamo neke biljke na koje treba posebno paziti prilikom zalijevanja jer su izuzetno osjetljive na količinu vode. Zato nam svaka posuda za zalijevanje ne odgovara i kod zalijevanja svake biljke. Probajte sami napraviti posudu koja će puštati upravo onoliko vode koliko vama odgovara. Učinite to od velikih pakiranja soka ili mlijeka. 5-litrene boce mogu postati jako praktične. U njih stane dovoljno vode da ih ne morate stalno puniti, a na čepu možete napraviti upravo onoliko rupica koliko vam otvora treba. Neka zalijevanje ne bude zamarajući proces.

5. Pretvorite plastičnu ambalažu u lopatice

Uz prave upute, na vrlo jednostavan način ćete doći do lopatice za vaš vrt. Već oblikovane industrijske ručke vam garantiraju da će lopatica sjedati u ruku, a s ovim praktičnim trikom ćete napokon moći imati dovoljno lopatica gdje god vam u vrtu zatreba. Osim toga, jednostavno ćete si ih prilagoditi: tupi vrh, šiljasti vrh, zaobiljeni ili bilo koji drugi koji vam zatreba.

6. Stalak za boce može postati stalak za vaše žive začine u kuhini

Bosiljak, peršin, majčina dušica i ostali začini koje uzgajate za kuhanje mogu biti prikladno smješteni na zid i krasiti vaš interijer umjesto da zauzimaju radnu plohu koja vam treba za pripremu ručka. Pronađite odgovarajuće posude i jednostavno ih smjestite u stalak. Osim što će vam biljke biti nadomak ruke, jasno ćete pratiti i njihov razvoj.

7. Sami razmnožite biljke

Već odrezane stabljike bosiljka ne morate prislilno trošiti, a zasigurno ih ne morate baciti. Osigurajte im posudu s vodom kako bi ponovno pustile korijenje i razmnožit ćete svoj bosiljak vrlo brzo. Jednostavan trik za neogračničene količine bosiljka.

Celer je još jedna biljka koju jednostavno možete razmnožiti. Odrežite dio koji mislite pripremiti u kuhinji a preostalo dno s korijenom samo stavite u vodu. Nova biljka celera će ponovno rasti.

8. Napravite viseći vrt

Ako uzgajate svoje biljke na ograničenom prostoru kao što je balkon, uvijek možete iskoristiti vertikalni prostor i proširiti svoje carstvo. Zidovi nam često ostaju prazni, a s par trikova možete i njih upotpuniti. Zidovi često dohvaćaju dovoljno svjetla te su pogodni za većinu biljaka.

Vješalice za tuš imaju dovoljno prostora za smještanje svih preparata koje koristite u kupaoni, a ako je smjestite na balkon, otvorit će se potpuno novi prostor u koji možete dodati svoje biljke.

Još jedan primjer dobro iskorištenog prostora su džepići za cipele. Oni imaju dovoljno pretinaca u koje možete staviti svoje biljčice tako da ćete postavljanjem samo jednog predmeta na zid osigurati puno mjesta za različite biljke.

9. Spriječite isušivanje biljaka dok ste na putu

Česti problem postaje svaka prilika da otputujete od kuće na duže vrijeme kad nemate kome povjeriti brigu o vašim biljkama. Imamo za vas mali i jednostavan trik kako da biljke dobiju dovoljnu količinu vode da vaš put ostane bezbrižan. Stavite posudu punu vode pored tegle za biljku. Uzmite krpu ili ručnik te ga položite tako da polovica bude u vodi a druga polovica polegnuta na zemlju u tegli. Ručnik će biti vlažan sve dok ima vode u posudi i tako će opskrbljivati zemlju vlagom. To će spriječiti isušivanje vaših biljčica.

10. Posadite sjeme uz pomoć toaletnog papira

Sitno sjemenje je često pravi problem za sijanje u vrtu. Ako želite precizno rasporediti svoje sjeme, možete to učiniti pomoću trika s toaletnim papirom. U ovu svrhu je najbolje koristiti dvoslojni papir jer nije predebeo i brže će se razgraditi. Na kuhinjskom stolu rasprostite toaletni papir (jednu dugu traku za početak) i blago je pošpricajte vodom (najbolje štcaljkom). Po sredini rasporedite sjeme onako kako bi ga posadili i u zemlju, zatim presavijte papir s jedne strane tako da prekrijete sjeme pa ga presavijte s druge strane. Opet pošpricajte vodom. Vaše sjeme je sad sigurno da ga položite na zemlju u vrt i jednostavno prekrijete zemljom. Tako ćete savršeno unaprijed rasporediti sjeme i jednostavnije ga posaditi.

11. Ostatke kave iskoristite za obogaćivanje kvalitete tla

Nemojte bacati ostatke svoje jutarnje kave već ih skupljajte. Dovoljne količine umiješajte u zemlju svojih biljaka i tako obogatite njenu hranjivost. Biljke će vam biti zahvalne što pijete kavu.

12. Brinite za svoj vrtni alat

Jednostavan savjet je da ga očistite i držite podmazanim voskom za automobil. Dok ga ne koristite pripremite mjesto za njegovo odlaganje – teglu s pijeskom/zemljom. Ono što ne koristite samo ubodite u zemlju. Tako se alat neće tupiti udaranjem jednoga o drugo, neće se oštetiti i nećete ga izgubiti.

13. Provjerite staro sjeme isplati li se uopće saditi ga

Prije nego izgubite vrijeme čekajući hoće li sjeme proklijati iz zemlje ili ne, možete provjeriti koje će uopće proklijati. Položite sjeme lijepo raspoređeno na vlažan papir (držite papir poprilično vlažnim cijelo vrijeme testiranja). Ono sjeme koje proklija je dobro sjeme i može se iskoristiti za sadnju, a ono drugo je prestaro i nije više upotrebljivo.

14. Pelenama zadržite vlažnost u zemlji.

Biljke kojima treba konstantna vlaga možete nagraditi novim slojem u tegli. Položite na dno posude pelenu i zatim na to stavite zemlju i posadite biljku. Pelena će upijati višak vlage, ali će je zadržavati tako da će je biljka moći koristiti u svakom trenutku.

15. Sačuvajte svježe začine u kockicama leda

Vaši svježi začini ne moraju uvijek završiti na sušenju kako bi dočekali svoje vrijeme za upotrebu u kuhinji. Jedan od načina na koji ga možete sačuvati je da ga rasporedite u posudice za stvaranje leda, prelijete vodom i zamrznete. Tako će svježa verzija začina čekati vrijeme kad će vam zatrebati.

16. Označite sadnice ostacima razbijenog suđa

Šalice i tanjurići lijepih dezena se mogu koristiti i nakon što se razbiju. Nemojte bacati velike komade koje možete iskoristiti i u vrtu. Jednostavno na komad porculana upišite o kojoj biljci se radi i ubodite u zemlju. Tako ćete uvijek prepoznati svoje sadnice, a i imat ćete jedinstvene i prekrasne oznake koje su otporne na sve vremenske uvijete.

17. Označite sadnice pakiranjem

Ako nemate neke kreativne načine kojima biste označili posađeno u vrtu, uvijek možete iskoristiti pakiranja u kojima ste sjeme kupili. Samo ga učvrstite na nekom štapiću i upiknite u zemlju. Ovo neće biti trajno rješenje, ali će izdržati dok sadnice ne izrastu i dok vam ne postane jasno o kojim biljkama se radi.

18. Mijenjajte sezonsko bilje u vrtu stavljajući ih u posude

Ako želite imati uvijek lijepo sezonsko cvijeće u svom vrtu, možete to napraviti pomoću malog trika na kojem će vam svi zavidjeti. U vrtu u zemlju smjestite prazne tegle za biljke. To će vam biti oznake u koje ćete smještati novo cvijeće. Pazite samo da te tegle u zemlji imaju dovoljno rupa kako bi voda protjecala iz njih. Aktualno cvijeće kupljeno ili uzgojeno u svojim plastičnim teglama samo položite u tu posudu u zemlju. Kad ono ocvate, samo ga zamijenite drugom teglom cvijeća. Tako će proces ukrašavanja biti vrlo jednostavan i kratak, a nećete morati brinuti o kvaliteti cijelog tla već samo o zemlji koja se nalazi u posudi.

19. Održite cvijeće u vazi svježim

Kad dobijete cvijet ili buket cvijeća, možete učini nekoliko stvari koje će ih održati duže svježima. Prvo, prije nego stavite cvijet u vodu, odrežite mu dno (par centimetara) i time ćete spriječiti mogući zrak u stabljici koji može blokirati pristup vodi, a i maknut ćete moguće bakterije koje su se mogle skupiti a štetit će biljki u vazi. Cvijeće trebati stavljati u čistu vodu i čistu vazu svaka 3 dana i to će ga održati duže lijepim i mladim.

PODJELI: