Vaš travnjak može biti prekrasno zelen i gust ako mu date bolje uslove za rast. Upravo zato vam donosimo neke savjete kojima ćete moći prihraniti svoj travnjak. Različitim metodama i načinima možete oplemeniti kvalitetu zemlje i time osigurati lijepi zeleni travnati tepih ispred svoge kuće.

Gnojite humusom kalifornijskih glista

Nahranite zemlju vašeg travnjaka prirodnim humusom kalifornijskih glista. Humusal je jedan od hrvatskih proizvoda i predstavlja prirodno eko gnojivo i dozvoljeno je u ekološkoj proizvodnji, a nastaje preradom najkvalitetnijeg konjskog stajnjaka uz pomoć kalifornijskih glista. Prirodno gnojivo je najbolji način da zemlji vratite potpuno prirodne sastojke i tako je kvalitetno nahranite za nadolazeće biljke. Bilo da se radi o vašem vrtu ili travnjaku, zemlja će vam biti izuzetno zahvalna na ovom odabiru. Što više gnojite, više će biljke rasti.

Koristite pomagala za raspršivanje gnojiva

Gnojivo u granulama možete rasporediti po travnjaku ručno (naravno, uz upotrebu rukavica), a možete iskoristiti i različita pomogala i uređaje koji raspršuju gnojivo ili ga ravnomjerno otpuštaju kako bi vaša zemlja ujednačeno primila nutritivne vrijednosti.

Koristite vodu prije i poslije gnojenja

Dan - dva prije nego namjeravate gnojiti svoj travnjak, dobro i temeljito namočite zemlju, pustite da se narasla trava osuši i pognojite travnjak. Nakon toga je vrlo važno da opet koristite vodu da se gnojivo sapere sa trave i da ga upije zemlja. Ono na što trebate paziti je da ne koristite gnojivo u vrijeme obilnih kiša jer će ga one isprati, pogotovo na onim travnjacima čija zemlja ima jako dobru drenažu. Također trebate paziti da ne koristite gnojivo u vrijeme velikih suša jer nećete moći dovoljno namočiti zemlju prije gnojenja. Gnojivo se treba lijepo rasporediti u zemlji tako da ostane prilično visoko kod korijenja biljaka kako bi ga one mogle i upotrijebiti.

Neka komadići posjekle trave ostaju na travnjaku

Ovakav način gnojenja se odnosi na redovito šišanje vašeg travnjaka. Vrhovi pokošene trave se ostave na travnjaku. Vjerovali ili ne, ali sitni komadići trave će potrebu za gnojenjem smanjiti za čak 25%. Ostaci trave razgrađuju se i daju zemlji puno hranjivih tvari i najvažnije – dušika koje vaš travnjak koristi tokom godine. U ovakvom slučaju gnojenja trebate paziti da koristite kosilice koje režu višak trave na što manje komadiće kako bi se ostaci lakše razgradili.

Dajte tlu dovoljno zraka

Da bi biljke mogle razvijati svoje korijenje i lijepo rasti, potrebno im je dovoljno mjesta u zemlji da se one nesmetano razvijaju i šire. Upravo je to ključni razlog zašto tlo treba prekopavati. Ti zračni prostori ključni su ne samo za rast korijenja već i za zadržavanje i prolazak vode te gnojiva koje biljke koriste za svoj razvoj.

Za svoje gnojivo koristite i kompost

Ovo je jedan od prirodnih i organskih načina kojima možete oplemeniti vrijednost zemlje vašeg travnjaka. Kompostom osim što koristite vlastite ostatke hrane, pomažete i kao zaštitnici prirode smanjenjem biorazgradivog otpada, ali i koristeći njegova dobra na vlastitom travnjaku. Kompost ne hrani samo travu već gradi i hrani zemlju. On sadrži mikroorganizme, mikronutrijente i organske tvari i tako osigurava zdravo podzemno stanište u vašem vrtu. Kompost stavite u tankom sloju na zemlju u rano proljeće. U slučaju da prekopavate i orete zemlju, koristite kompost i nakon toga. Zalijte vodom kako bi mu pomogli da se sjedini sa zemljom. Možete planirati raspršivanje komposta prije najavljene kiše kako bi priroda sama odradila završni posao za zemlju.

Koristite djetelinu na svom travnjaku

Iako mnogi vole isključivo zelene travke, razmislite da im pridružite djetelinu. Ona je idealna za održavanje zemlje pune dušika. Korijenje djeteline pretvara dušik iz zraka u dušik upotrebljiv u tlu ostalim biljkama. Djetelina je i u prošlosti bila ključni element kao gnojivo na travnjacima. Prednost ove biljke na travnjacima je i njena otpornost na razne uobičajene bolesti trave tako da će uzgoj djeteline biti prava odluka za svakoga.

Nadamo se da smo vam dali pokoju ideju da i vaš travnjak postane besprijekorno zelen i gust. Koje praktične ideje vi koristite za gnojenje travnjaka?

OZNAKE:
PODJELI: